Nuorisoaktivismi ei ole vain teollisuusmaiden ilmiö – Bangladeshilainen Kumar Bishajit Barman on pelastanut ainakin tuhat tyttöä lapsiavioliitolta
Ruotsalaisesta Greta Thunbergista, 16, on tullut ilmastoaktivismin kasvot, mutta nuorisoaktivisteja on myös kehittyvissä maissa. Kumar Bishwajit Barman perusti ystäviensä kanssa Ashar Allo Pathshala -koulun, jonka avulla vastustetaan lapsiavioliittoja ja huumeiden väärinkäyttöä.
Maailmassa on 1,8 miljardia 10-24 -vuotiasta ihmistä, ja tästä joukosta voi kasvaa ennennäkemätön muutosvoima. Kuvan tuhannet nuoret ovat kokoontuneina Roomaan, osana kansainvälistä koululaisten ja opiskelijoiden koululakkoa ilmastonmuutosta vastaan. Kuva: Maged Srour / IPS.
(IPS) -- Vuonna 2010 Kumar Bishajit Barman näki 11-vuotiaan koululaisen aikovan lopettaa koulunkäynnin ja mennä naimisiin. Se järkytti Barmania niin, että hän päätti tehdä asialle jotain.
”Hän oli vain yksi monista kaltaisistaan tytöistä, jotka pakotetaan avioitumaan ennen peruskoulusta valmistumista. Minun täytyi toimia todella sumeilemattomasti, jotta sain avioliittovalmistelut loppumaan ja tytön takaisin kouluun”, Barman sanoo. ”Menimme hänen kotiinsa ja lupasimme kattaa kaikki tytön koulutuksesta koituvat menot. Se oli lapsiavioliittojen vastaisen liikkeemme alku.”
Ruotsalaisesta 16-vuotiaasta koululaisesta, Greta Thunbergista, on tullut kansainvälinen kuuluisuus, ilmastoaktivismin kasvot. Greta ei ole yksin vaan hänen rinnallaan kukoistaa kokonainen uusien aktivistien sukupolvi, joita yhdistää nuoruuden lisäksi usko yhdenkin ihmisen mahdollisuuksiin vaikuttaa maailmanmenoon.
Ei vain hyvinvoivien ylellisyysharrastus
Unicefin tilastojen mukaan maailmassa on tällä hetkellä 1,8 miljardia 10–24-vuotiasta ihmistä, eikä määrä ole ainakaan vähenemässä – odotetaan, että vuosien 2015 ja 2030 välillä kaksi miljardia uutta ihmistä täyttää 15. Heistä yli 90 prosenttia elää kehittyvissä maissa.
Uutisvirrasta on kuitenkin saattanut saada sen käsityksen, että uusi nuorisoliikehdintä on lähinnä teollistuneiden maiden ilmiö.
Näin ei ole asianlaita. Jo ennen Greta Thunbergia uutiskynnyksen ylitti muun muassa pakistanilainen koulutusaktivisti Malala Yousafzai.
Bangladeshiläinen Kumar Bishwajit Barman toimii omassa maassaan ja länsimaalaisittain uutispimennossa. Vain 18-vuotiaana Barman perusti ystäviensä kanssa Ashar Allo Pathshala -koulun, jonka avulla vastustetaan lapsiavioliittoja ja huumeiden väärinkäyttöä.
Työsarka ei lopu kesken: Unicefin tilastojen mukaan Bangladeshissä on suhteellisesti maailman neljänneksi eniten lapsiavioliittoja ja absoluuttisesti toiseksi eniten lapsimorsiamia. Lähes 60 prosenttia bangladeshiläisistä tytöistä avioituu ennen kahdeksattatoista syntymäpäiväänsä ja 22 prosenttia ennen viidentoista vuoden ikää.
Uhkauksia ja henkilökohtaisia uhrauksia
Barman ystävineen on pelastanut ainakin 1 000 tyttöä lapsiavioliitolta, tarjonnut heille ilmaisen koulutuksen sekä auttanut heitä jatkamaan opintojaan yli perusasteen.
Saavutus ei ole tullut helpolla. Lähes aina, kun Barman on yrittänyt estää ennenaikaisen avioliiton, hän on saanut uhkauksia. Ilmainen koulutus puolestaan on ollut ilmaista vain sen saajille, sillä sen järjestämisessä on kustannuksensa, joiden kattamisessa on ollut omat taistelunsa varsinkin alkuvaiheessa.
”Samaan aikaan kun tuimme tyttöjen koulutusta maksamalla sen kaikki kulut, me itse kitkuttelimme opettajan palkoilla. Mutta nyt meillä on apuna 1800 vapaaehtoista”, Barman sanoo.
Ashar Allo Pathshala -koulun toiminta on myös laajentunut tarjoamaan peruskoulutusta ja ammattiopintoja aikuisille naisille. Lisäksi aiemmin tänä vuonna Barman perusti pienen tekstiilitehtaan, joka auttaa naisia luomalla työpaikkoja.
Siinä, missä Kumar Bishwajit Barmanin eurooppalaiset hengenheimolaiset osallistuivat koululakkoihin ilmaston puolesta, hän itse luopui opiskelupaikasta yliopistossa jotta voisi jatkaa työtään tyttöjen koulutuksen puolesta.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia