Öljyä Darfurissa
Uutisissa on vähemmän puhuttu siitä, että Darfurissa on öljyä, kirjoittaa Peik Johansson.
Kotimaan medioihin näyttäisi tarttuneen kummallinen hinku lähettää sotilaita Sudanin Darfuriin turvaamaan rauhaa, jota todellisuudessa ei ole. Näin siitä huolimatta, ettei Darfurin YK-operaatioon itse asiassa edes kaivata sotilaita länsimaista. Afrikan komission puheenjohtaja Alpha Konaré ilmoitti tällä viikolla, että YK:n ja Afrikan unionin yhteisoperaatioon tarvittavat 26 000 sotilasta saadaan koottua Afrikan maiden joukoista.
Afrikan unionilla on ennestään Darfurissa 6 000 rauhanturvaajaa ja 1 500 poliisia, joukossa 300 naispoliisia.
* * *
Suomi-media ei ole Darfur-kiihkossaan yksin. Viime viikolla Viikkolehdessä kerrottiin Amerikan-julkimoiden kampanjasta Darfurin verenvuodatuksen pysäyttämiseksi sotilasvoimin. Näyttelijä Mia Farrow käynnisti alkuviikosta pakolaisleireillä Tshadin puolella rajaa symbolisen olympiasoihtuviestin Kiinan painostamiseksi puuttumaan Sudanin hallituksen politiikkaan. Pekingin ensi vuoden olympiakisoihin valmistautuva Kiina on Sudanin tärkein kauppakumppani.
Darfur on ollut näyttävästi esillä Yhdysvaltojen viihdeteollisuudessa. Tv-sarja Teho-osasto vieraili Darfurissa pitkin viime kesää. Näyttelijä George Clooney kävi tekemässä dokumenttiohjelman Darfurin pakolaisista. Poptähdet Aerosmithistä Avril Lavigneen ovat levyttäneet John Lennonin kappaleita Amnesty Internationalin USA:n osaston Darfur-kampanjan hyväksi.
Musiikkikanava MTV on jo pitkään kampanjoinut Darfurin puolesta. Darfurin pakolaisten oloista kertova musiikkikanavan nettipeli kehottaa lähettämään kongressiedustajille nettipostikortteja, jossa vaaditaan Darfuriin välittömästi lisää ulkomaalaisia joukkoja. Kampanjasivuilla voi myös liittyä Sudanissa toimivien avustusjärjestöjen postituslistoille, ostaa t-paitoja tai katsella George W. Bushin mallintöitä tehneen veljentyttären Lauren Bushin matkakuvia pakolaisleiriltä Tshadissa.
MTV:n Darfur-peliä sponsoroi tossufirma Reebok.
* * *
Kiinaa vastaan kohdistettu kampanja Pekingin ”kansanmurhan olympialaisista” vetoaa maan läheisiin suhteisiin Sudanin hallituksen kanssa. Sudan on Afrikan kolmanneksi suurin öljyntuottaja. Sen vientituloista 70 prosenttia tulee öljystä, ja öljyntuotanto on pitkälti Kiinan valtion öljy-yhtiön hallinnassa.
Viime talvena Kiinan presidentti Hu Jintao lupasi Sudanin-vierailullaan maalle korotonta lainaa 13 miljoonan dollarin edestä muun muassa uuden presidentinlinnan rakentamiseksi. Samalla Sudanin ulkomaanvelkaa mitätöitiin 80 miljoonalla dollarilla.
Kiina on lisäksi pystyttänyt Sudaniin sähkölinjoja ja rakentanut vesivoimaloita. Kiinalaiset firmat ovat sijoittaneet Sudaniin kymmenen viime vuoden aikana yli kymmenen miljardia dollaria. Eikä liene yllättävää, että Kiina on myös Sudanin tärkein aseidenviejä.
* * *
Darfurin konfliktissa on kuollut viiden vuoden aikana ainakin 200 000 ihmistä ja yli miljoona ihmistä on joutunut jättämään kotinsa, lähinnä hallituksen aseistamien janjaweed-joukkojen iskujen vuoksi.
Kiinalla olisi halutessaan epäilemättä erinomainen mahdollisuus vaikuttaa Darfurin tilanteeseen ja Sudanin hallituksen politiikkaan. Ja sen se vihdoin myös teki suostumalla heinäkuun lopulla YK:n turvallisuusneuvostossa YK:n ja Afrikan unionin yhteisen rauhanturvaoperaation käynnistämiseen.
Muutama seikka viihdeteollisuuden ja länsimedian Darfur-kampanjoinnissa kuitenkin epäilyttää, ei vähiten se, että kampanjat käyttävät Yhdysvaltojen hallituksen retoriikkaa.
Kaikista maailman maista vain Yhdysvallat kutsuu Darfurin sotaa kansanmurhaksi. EU:n kannan mukaan Darfurissa on syyllistytty sotarikoksiin ja vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin. Helmikuussa Haagin Kansainvälisessä sotarikostuomioistuimessa luettiin jo syytteet janjaweedien komentajalle ja Sudanin entiselle sisäministerille.
Kiinaa syytetään aivan oikeutetusti siitä, että se on myynyt aseita sotaa käyvään Sudaniin. Mutta lähes yhtä paljon aseita ovat toimittaneet myös Venäjä sekä Yhdysvaltojen suosikit Kuwait ja Saudi-Arabia.
Viime kädessä Kiina tekee Sudanissa nimenomaan sitä, mitä Yhdysvallat on tehnyt iät ja ajat – ja tekee edelleen – eri puolilla maailmaa: tukee itsevaltaisia liittolaisiaan ihmisoikeuksista piittaamatta silloin kun sille itselleen on siitä hyötyä, esimerkiksi raaka-aineiden saannin muodossa.
* * *
Osa amerikanjulkkiksista saattaa olla Darfur-kampanjoinnissaan hyväntahoisesti liikkeellä, mutta Bushin hallituksen politiikkaa ohjaa kyllä lähinnä kilpailu vaikutusvallasta ja voimavaroista, etenkin öljystä.
Yhdysvallat hankkii tänä päivänä lähes neljäsosan öljystään Afrikan maista, ennen kaikkea Nigeriasta ja Angolasta. Kiinan öljystä noin kolmasosa tulee Afrikasta, pääasiassa Sudanista ja Angolasta.
Tänä vuonna Kiinan valtion öljy-yhtiö sopi Nigerian hallituksen kanssa öljyporaushankkeesta merenpohjasta maan rannikon edustalla. Aiemmin Nigeria on ollut lähinnä Shellin ja yhdysvaltalaisten öljy-yhtiöiden reviiriä. Kiina pääsee poraamaan öljyä myös Sudanin naapurimaassa Tshadissa, tarjoamalla paljon paremmat ehdot kuin siellä ennestään olevat yhdysvaltalaiset öljy-yhtiöt Chevron ja Exxon Mobil.
Uutisissa on vähemmän puhuttu siitä, että myös itse kriisin kohteena olevassa Darfurissa on öljyä. Arvioiden mukaan tuotantokapasiteettia olisi yhtä paljon kuin muualla Sudanissa yhteensä. Pienimuotoinen öljynporaus käynnistyi El Fasherin kaupungin lähellä jo vuonna 2005. Kiinan valtion öljy-yhtiöllä on yksinoikeus öljynporaukseen suuressa osassa Darfuria.
Julkaisija: KU
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia