Olympiakisoja raportoivien toimittajien vapauksissa puutteita
Ulkomaisten journalistien työoloissa Kiinassa on vielä paljon parannettavaa, sanovat järjestöt.
Olympiakisoihin on vain muutama viikko aikaa eikä Kiina ole vieläkään täyttänyt lupauksiaan, joiden mukaan ulkomaisille toimittajille taataan vapaus tehdä työtään ennen olympialaisia ja niiden aikana.
Kansainvälisen Journalistiliiton IFJ:n mukaan on olemassa vaara, että viisumitarkastuksia rajalla käytetään riippumattoman median maahanpääsyn rajoittamiseksi. Hongkongilaisen toimittajan maahanpääsy estettiin 1.7. huolimatta kisoihin myönnetystä akkreditoinnista.
FJ vaatii, että viime viikkoina voimaan saatetut viisumi- ja maahanpääsysäännösten tiukennukset täytyy poistaa.
”Liioiteltuja turvallisuusuhkia ei saa käyttää tekosyynä journalistien toiminnan rajoittamiselle”, sanoo IFJ:n pääsihteeri Aidan White.
IFJ on avannut kansainvälisen www-sivuston neuvomaan ja palvelemaan Pekingin kisoista raportoivia journalisteja: http://www.playthegameforopenjournalism.org/
Myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan ulkomaisten journalistien työoloissa Kiinassa on edelleen paljon parannettavaa.
RW:n maanantaina julkaisema raportti kertoo, että vaikka toimittajien mahdollisuudet tehdä työtään ovat osin parantuneet, ovat ne toisilla alueilla, kuten Tiibetissä, huonontuneet dramaattisesti. Samaten toimittajia yhä uhkaillaan, kiristetään ja pidätetään syyttä.
HRW:n raportti: http://www.hrw.org/english/docs/2008/07/03/china19250.htm
Järjestön edustaja Sophie Richardson arvosteli Kansainvälistä olympiakomiteaa siitä, ettei se ole painostanut Kiinaa parantamaan ihmisoikeustilannettaan.
- Pohjanoteeraus oli, kun olympiakomitean presidentti kehui muutama kuukausi sitten Kiinan johtoa ihmisoikeustilanteen paranemisesta. Se ei yksinkertaisesti vastaa todellista tilannetta kentällä, Richardson sanoi STT:n mukaan.
Myös muut lehdistönvapautta puolustavat järjestöt ovat huolissaan tilanteesta:
Yhdysvaltalaisen CPJ:n kesäkuussa 2008 päivitetty raportti: http://cpj.org/Briefings/2007/Falling_Short/China/index_new.html
Kansainvälisen PEN:in Kiina-kampanja: http://www.pen.org/page.php/prmID/1527
Suomen Amnestyn Kiina-sivut: http://www.amnesty.fi/mita-teemme/pekingin-olympialaiset
Toimittajat Ilman Rajoja -järjestön Kiina-kampanja: http://www.rsf.org/rubrique.php3?id_rubrique=174
Julkaisija: SJL
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia