Oppositiojohtaja Raila Odinga julistautui Kenian presidentiksi – valtio kielsi mediaa kertomasta tapahtumista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Oppositiojohtaja Raila Odinga julistautui Kenian presidentiksi – valtio kielsi mediaa kertomasta tapahtumista

Kenialaisten pelätään jakaantuvan yhä pahemmin kahtia, sillä maassa on nyt kaksikin presidentiksi julistautunutta ihmistä.

Kenian oppositiojohtaja Raila Odinga puhujanpöntössä

Raila Odinga on pyrkinyt useita kertoja Kenian presidentiksi mutta hävisi viime syksynä jälleen istuvalle presidentille Uhuru Kenyattalle. Kuva syksyltä 2017. Kuva: Chatham House / CC BY 2.0.

Presidentinvaalien uusintakierroksesta kieltäytynyt Raila Odinga on julistautunut Kenian presidentiksi eilen Nairobissa. Teon pelätään kärjistävän Kenian kahtia jakautunutta tilannetta entisestään.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kaupungin keskustassa oli yli 15 000 ihmistä, kun Odinga julistautui olevansa ”kansan presidentti”. Hallitus ei estänyt tapahtumia, mutta se kielsi etukäteen medioita raportoimasta tapahtumista ja sulki tv- ja radiokanavia.

Keniassa järjestettiin viime syksynä kahdet presidentinvaalit. Ensimmäiset voitti istuva presidentti Uhuru Kenyatta. Maan korkein oikeus teki kuitenkin historiallisen päätöksen mitätöidä vaalitulos muun muassa sähköisen äänestysjärjestelmän peukalointiepäilyjen vuoksi. Opposition suosikkiehdokas Raila Odinga kuitenkin kieltäytyi osallistumasta lokakuun uusintavaaleihin, sillä hänen mukaansa maassa ei ollut tehty riittäviä uudistuksia. Niinpä Kenyatta voitti vaalit murskanenemmistöllä.

Vaalierimielisyyksien taustalla on kenialaisten vahva jakautuminen heimoihin sekä tyytymättömyys eriarvoisuuteen ja korruptioon. Tilanteen on pelätty riistäytyvän samanlaiseksi väkivallaksi kuin vuosina 2007–2008, jolloin yli 1 200 ihmistä kuoli. Viime syksynkin kahakoissa lähes sadan ihmisen arvellaan kuolleen.

Ajatushautomo International Crisis Groupin mukaan kriisi ja jakautuminen ovat viime aikoina vain pahentuneet. Se vaati Odingaa perumaan seremonian ja Kenyattaa puolestaan järjestämään vaaliviranomaisista tutkinnan.

”Kun otetaan huomioon syvä polarisoituminen ja poliisin ja mielenosoittajien välisten väkivaltaisten kahakoiden historia, kahden johtajan toimet voivat johtaa merkittävään verenvuodatukseen”, se sanoi kannanotossaan.

Polarisoitumisen on havainnut myös suomalaisen kehitysyhteistyöjärjestön Solidaarisuuden aluepäällikkö Airi Kähärä, joka johtaa järjestön hankkeita Keniassa ja Somalimaassa.

”Kenian jakaantuminen on nyt selvempää kuin koskaan aikaisemmin eikä osapuolten välillä ole minkäänlaista neuvotteluyhteyttä, koska se on Uhurun mielestä turhaa. On myös paljon puhetta siitä, että Kenian tulisi etnisesti jakaantua kahtia. Kalenzit ja kikujut muodostaisivat oman valtion ja loput heimoista oman valtion. Kukaan aito kenialainen ei sydämestään tätä halua”, hän kirjoittaa blogissaan.

Reutersin mukaan Odingaa varoitettiin etukäteen, että tämä saattaa syyllistyä maanpetokseen tempauksellaan. Hallitus on myös julistanut Odingan syksyllä perustaman protestiliikkeen rikollisjärjestöksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia