Päälliköt isyysvalmennuksen asialla Nigerissä
Aviomiesten koululla pyritään vaikuttamaan synkkiin äitiyskuolleisuuslukuihin.
(IPS) -- Banden kylään on 14 tunnin ajomatka Nigerin pääkaupungista Niameystä. Perillä on mahdollista tutustua aviomiesten kouluun.
YK:n väestörahasto Unfpa on auttanut perustamaan 137 aviomiesten koulua eteläiseen Nigeriin. Mukana on pääosin 25–50-vuotiaita miehiä, mutta nuoria poikiakin on alettu päästää tunneille.
Nigerin liki 18-miljoonaisesta väestöstä 80 prosenttia asuu maalla, missä poliittiset levottomuudet ja toistuvat kuivuudet vaikeuttavat elämää. Terveydenhuollon piirissä on vain puolet asukkaista.
Perinteisillä päälliköillä on Nigerissä tärkeä rooli, ja jopa valtionpäämies turvautuu heidän neuvoihinsa. Päälliköksi kutsutaan kylän ansioitunut poika, joten monilla on takanaan ura vaikkapa lääkärinä, diplomaattina tai professorina.
Ei opettajia eikä oppilaita
Unfpa teki vuonna 2012 päälliköiden kanssa sopimuksen, jossa nämä sitoutuivat edistämään naisten terveyttä.
Banden kylän päällikkö Yahya Louche on mukana aviomiesten koulun toiminnassa. Oppia jaetaan epämuodollisissa keskustelutilaisuuksissa.
"Aviomiesten koulussa ei ole opettajia eikä oppilaita. Kukaan ei saa maksua, vaan kaikki työskentelevät yhteiseksi hyväksi. Tavoitteina on hillitä väestönkasvua, levittää tietoa ja parantaa naisten terveyttä", Lounche listaa.
Muutos on radikaali, sillä Nigerin perinteiden mukaan miehet ovat pysytelleet loitolla vaimoistaan odotuksen ja synnytyksen aikana.
Hiljaista kärsimystä
Lähellä päällikön kotia sijaitsevalle terveysasemalle talutetaan juuri huonokuntoista naista. Hän on saanut kotisynnytyksen jälkeen kovan verenvuodon ja joutunut kävelemään useita kilometrejä terveysasemalle.
Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan noin neljännes kehitysmaiden äitiyskuolemista johtuu synnytyksen jälkeisestä verenvuodosta. Monet naiset eivät käy terveystarkastuksessa ennen synnytystä, ja komplikaatioita ilmaantuu helposti sen jälkeen.
Nigerin naisten ei kuulu paljastaa tuskiaan, vaan synnytyskin tapahtuu yleensä hiljaisuuden vallitessa. Äitiyskuolleisuus on maailman korkeimpia: 630 naista menehtyy 100 000:ta elävänä syntynyttä lasta kohden.
Ehkäisy kuntoon
Myös syntyvyys on Nigerissä maailman huippua: lapsia syntyy 7,6 naista kohden.
Kätilö Doudou Aissatoo korostaa, että terveysasemilla on oltava aina valmius hoitaa synnytykset ja opastaa perhesuunnittelussa.
"Tulipa nainen keskukseen rutiinitarkastukseen tai vakavan sairauden takia, ehkäisy on hoidettava saman tien kuntoon oli arki tai pyhä", hän painottaa.
Kyläläinen Fassouma Manzo sanoo olevansa mielissään puolisonsa osallistumisesta aviomiesten kouluun.
"Ennen miehet eivät keskustelleet vaimojensa kanssa, mutta nyt voimme jakaa yhteisiä asioita", nainen kertoo.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia