Palestiinalaispakolaisia käytetään pelinappulana – Yhdysvaltain rahoitusleikkaus vie peruspalveluita
Yhdysvallat leikkaa palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön rahoituksesta yli puolet. Se on kova isku järjestölle, jonka hartioilla on yli viiden miljoonan pakolaisen koulutus, terveys, sosiaaliturva ja hätäapu koko Lähi-idässä.
Lapsia Unrwan tapahtumassa Gazassa vuonna 2010. Kuva: Shareef Sarhan / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0.
(IPS) -- Palestiinan pakolaisten avustusjärjestö Unrwa on YK:n perustama järjestö, ei palestiinalaisten, YK:n pääsihteeri António Guterres joutui muistuttamaan sen jälkeen, kun Yhdysvallat päätti leikata tukeaan järjestölle.
USA aikoo vähentää tälle vuodelle aiotusta 125 miljoonan dollarin tuestaan yli puolet eli 65 miljoonaa. Vielä viime vuonna Yhdysvallat oli Unrwan tärkein tukija 350 miljoonan dollarin avullaan.
Leikkaus on kova isku järjestölle, jonka hartioilla on yli viiden miljoonan pakolaisen koulutus, terveys, sosiaaliturva ja hätäapu koko Lähi-idässä.
”Pelissä ovat miljoonien ruoka-apua ja muuta tukea tarvitsevien palestiinalaisten ihmisarvo ja perusturvallisuus. Kyse on myös terveydenhuollosta ja äitiyspalveluista”, Unrwan johtaja Pierre Krähenbühl listaa.
Hänen mukaansa leikkaukset heikentävät koko alueen turvallisuutta aikana, jolloin radikalisoitumisen riski on muutenkin kasvanut.
Avun politisointia
Leikkauksilla on tuhoisa vaikutus myös palestiinalaislasten koulunkäyntiin, Norjan pakolaisneuvoston pääsihteeri Jan Egeland sanoo.
”Samalla ne heikentävät lasten vanhempien sosiaalista turvaverkkoa ja arjen selviytymistä sekä YK-järjestön kykyä reagoida uuteen leimahdukseen Israelin ja palestiinalaisten konfliktissa”, hän jatkaa.
Unrwa on tarjonnut opetusta yli puolelle miljoonalle lapselle 700 koulussa. Sen ylläpitämillä 140 terveysklinikalla on yhdeksän miljoonaa potilaskäyntiä vuodessa.
Egelandin mukaan leikkauksissa on kyse tuhoisasta humanitaarisen avun politisoimisesta.
Painostuksen pelinappula
Trumpin hallinto on perustellut leikkauksia halulla painostaa Unrwaa muutoksiin, mutta sisältö on jäänyt epäselväksi. Ulkoministeriön edustaja Heather Nauert on sanonut, ettei tarkoitus ole painostaa palestiinalaisia neuvotteluihin, mutta Trumpin tviiteistä on saanut toisen käsityksen.
Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin edustaja Akshaya Kumar muistuttaa, että Unrwa on avustusjärjestö eikä rauhanneuvottelujen osapuoli.
”Yhdysvallat näyttää aikovan rangaista palestiinalaispakolaisia pitämällä heitä pankkivankeina, joiden avulla painostetaan epäsuorasti palestiinalaishallintoa rauhanneuvotteluihin”, Kumar pohtii.
Peruspalvelujen turvaaminen pakolaisille ei ole pelinappula, vaan kansainvälinen velvollisuus, Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n Yhdysvaltain-edustaja Husam Zomlot muistuttaa.
Tilapäisestä pysyväksi
Unrwa perustettiin 1949 tarjoamaan tilapäiseksi ajateltua apua niille, jotka joutuivat pakenemaan kodeistaan vuoden 1948 arabien ja Israelin välisen sodan vuoksi.
Konflikti muuttui kuitenkin pysyväksi tilaksi, ja Unrwasta on kehittynyt palestiinalaisten rinnakkainen hallintoelin.
Se sallii pakolaisstatuksen siirtymisen sukupolvelta toiselle eikä poista listoiltaan niitäkään, jotka ovat saaneet kansalaisuuden muualta. Kun vuoden 1948 sotaa pakeni noin 700 000 palestiinalaista, rekisteröityjä pakolaisia on nyt 5,2 miljoonaa Syyriassa, Jordaniassa, Libanonissa ja palestiinalaisalueilla, jotka Israel miehitti 1967.
Israel ei ole sallinut pakolaisten palata, ja esimerkiksi Libanon on paljolti evännyt heiltä kansalaisuuden sekä oikeuden työntekoon tai maahan.
Unrwa on aloittanut maailmanlaajuisen varainkeruukampanjan paikatakseen USA:n jättämän aukon.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia