Panama: Nuorisoa vieroitetaan väkivallasta
Panaman suurimmissa kaupungeissa voimassa oleva ulkonaliikkumiskielto määrää ilman aikuista seuraa olevat alle 18-vuotiaat sisätiloihin iltayhdeksältä.
Panaman suurimmissa kaupungeissa päädyttiin nuoria koskevaan ulkonaliikkumiskieltoon 2009, kun rikollisjengit olivat ottaneet köyhien kaupunkislummien kadut hallintaansa. Panaman Punainen Risti (PPR) vetää nuorisoväkivaltaa ehkäisevää ohjelmaa samoilla alueilla.
Ohjelman kohteena ovat väkivaltaisilla alueilla elävät nuoret, jotka eivät ole mukana mara-rikollisjengien toiminnassa. "Ei aseita, ei huumeita eikä rikosrekisteriä", sanotaan pääsyvaatimuksissa.
PPR:n tiimiläiset innostavat nuoria harrastamaan yhdessä ja valtaamaan takaisin katuja ja muita rikollisten kaappaamia tiloja.
Oikeuksia ja velvollisuuksia
Kokoontumisissa puhutaan nuorten oikeuksista ja velvollisuuksista, kuten koulupudokkaiden paluusta opintielle. Nuorille on tärkeätä, että joku kuuntelee ja osoittaa välittävänsä heistä.
"Tämä on hauskaa", vakuuttaa toimintaan osallistuva 15-vuotias José Meneses, joka asuu Panamán pahamaineisessa Santa Anassa.
Keski-Amerikan kaupunkislummeissa nuorten ongelmat ovat samoja: hajonnut perhe, köyhyys, työttömyys, heikot harrastusmahdollisuudet ja syrjintä. Koulunkäynti loppuu monella varhain, mutta perheväkivalta ja rikollisuus ovat osa arkea. Lisäksi sensaatiohakuinen uutisointi rikollisjengeistä leimaa kaikki vähävaraiset nuoret rikollisiksi.
Väkivalta väheni
Panamassa on 3,5 miljoonaa asukasta, ja maassa tilastoitiin viime vuonna 709 murhaa. Pudotusta oli 15 prosenttia vuodesta 2009. Aseelliset ryöstöt vähenivät poliisin mukaan 37 prosenttia.
Nuoriso-ohjelmaan ilmoittautui alussa 24 henkeä, PPR:n hankevastaava Yasmín Ortiz kertoo. Nyt osallistujia on yli 200 ja toinen mokoma jonottaa mukaan.
Santa Anan stadionilla jalkapalloa pelaavat pojat kertovat innoissaan arpajaisista, joiden tuotolla rahoitetaan telttaretki.
"Olin ennen karkea enkä osallistunut mihinkään", 17-vuotias Edwin Gonzáles tunnustaa. Nyt hänestä on mukavaa ilmaista mielipiteensä nuorten kokoontumisissa.
Näkyviä muutoksia
Nuorten jalkapallo-otteluita järjestävä Charlie Linares, 28, kertoo muutoksen näkyvän sekä nuorissa että muiden suhtautumisessa heihin.
PR:n tiimiin kuuluva Daniel Gonzáles tähdentää, että osanottajille ei huudeta eikä heitä väheksytä. Kaikki toivotetaan tervetulleiksi hymyin ja halauksin. "Jokaisen ohjaajan on uskottava, että muutos on mahdollinen. Ja nuoret kyllä huomaavat, halutaanko heidän oikeasti muuttuvan", Ortiz vakuuttaa.
Ulkonaliikkumiskiellon takia nuorten iltaohjelma päättyy varhain. Kieltoa rikkovat joutuvat poliisin hoiviin, ja heidän vanhemmiltaan peritään 7–18 euron sakko.
"Joskus nuori joutuu olemaan säilössä monta päivää ennen kuin kukaan ilmaantuu hakemaan häntä", Ortiz kertoo.
Väkivalta epidemian luokkaa
Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan maa kärsii väkivaltaepidemiasta, jos murhia tapahtuu yli kymmenen sataatuhatta asukasta kohti.
Panama ei ole Keski-Amerikan pahin väkivaltapesäke, sillä henkirikoksia tehdään "vain" 21 sataatuhatta asukasta kohti. Vuosina 2003-2008 vastaava luku oli Hondurasissa keskimäärin 61, El Salvadorissa 52 ja Guatemalassa 49, YK:n tilasto kertoo.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia