Parhaat ja pahimmat hyväntekeväisyysvideot valittu – ”tämä on kirjaimellisesti köyhyysturismia” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Parhaat ja pahimmat hyväntekeväisyysvideot valittu – ”tämä on kirjaimellisesti köyhyysturismia”

Norjalaisjärjestö palkitsi brittilaulaja Ed Sheeranin tähdittämän videon huonoimman hyväntekeväisyysvideon palkinnolla. Myös muut julkkisvideot saavat kritiikkiä, mutta järjestöjen mukaan niillä myös kerätään paljon rahaa.

Kädet yhdessä

Radi-Aid-palkinnolla halutaan vähentää avustuskampanjoiden stereotypioita. Kuva: Paul Taylor / CC BY-ND 2.0.

Brittiläisen Comic Relief -järjestön video Liberian kodittomista lapsista on saanut vuoden huonoimman hyväntekeväisyysvideon palkinnon. Radi-Aid-nimisen palkinnon myöntävän norjalaisten opiskelijoiden ja akateemikoiden kehitysyhteistyöjärjestö SAIH kritisoi videota erityisesti siitä, että se nostaa päähenkilöksi brittiläisen laulajan Ed Sheeranin.

”Tämä on kirjaimellisesti köyhyysturismia. Videossa pitäisi olla vähemmän Ediä kantamassa taakkaa yksin ja enemmän vetoamista maailmaan laajemmin”, tuomariston arviossa todetaan.

Video oli osa Ison-Britannian Nenäpäivän varainkeruuta. Sheeran vierailee siinä Liberiassa, jossa kodittomat pikkupojat nukkuvat rannalla. Lopussa hän päätyy majoittamaan osan lapsista hotelliin, mitä raati piti vastuuttomana.

Liberia-videon lisäksi ehdolla oli kaksi avustusjärjestöjen kattojärjestön Disasters Emergencies Comitteen (DEC) videota, joista toisella näyttelijä Tom Hardy keräsi rahaa Jemenin kriisin uhreille ja toisella näyttelijä Eddie Redmayne puolestaan Itä-Afrikan ruokakriisin uhreille. Kummassakin näytetään nälkäkuoleman partaalla olevia lapsia. Afrikka-video esitteli valkoista pelastajaa, Jemen-video vei lapsilta arvokkuuden, raati totesi.

Vuodesta 2013 jaetun Radi-Aid-palkinnon tarkoituksena on puuttua järjestöjen varainkeruukampanjoiden stereotypioihin ja siihen, että köyhät kuvataan avustusvideoissa usein passiivisina avunsaajina, ei toimijoina.

”Tarvitsemme vivahteikkaampaa tietoa köyhyydestä ja kehityksestä, ei yliyksinkertaistettuja puolitotuuksia”, sanoi Beathe Øgård, SAIHin johtaja uutistoimisto Reutersille.

Kritisoidut järjestöt ovat kuitenkin puolustaneet toimintaansa mediassa. DEC muistutti, että videoilla on kerätty kymmenien miljoonien puntien arviosta rahaa, samoin Comic Relief, joka samalla kuitenkin myönsi palkinnon tarpeellisuuden.

”Radi-Aid-palkinto haastaa oikeutetusti Comic Reliefin kaltaisia järjestöjä olemaan niin vastuullisia, tuoreita ja relevantteja kuin mahdollista, kun kerromme ongelmista. Tämä on haaste, jonka olemme aina yrittäneet voittaa ja jatkamme sitä, ehkä nyt hieman suuremmalla energialla. --- Toivomme todella, ettemme voita tätä palkintoa uudelleen”, se sanoi lausunnossaan.

Parhaan videon palkinto meni hollantilaiselle War Child -järjestölle. Siinä Batman auttaa pakolaisleirillä olevaa lasta. Lopussa Batman muuttuu lapsen isäksi. Raadin mukaan videon ansiona oli, että se esittää lapsen lapsena ja antaa toivoa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia