Pelastakaa Lapset tuomitsee Kiinan lapsikaupan
Viime viikolla on tullut esiin tietoja järjestäytyneestä lapsikaupasta Kiinassa, Hunanin maakunnan alueella. Myös Pelastakaa Lasten adoptioperheisiin on sijoitettu lapsia tämän maakunnan lastenkodeista. Adoptoitavaksi tulevien lasten vanhempia etsitään kuitenkin Kiinan viranomaisten voimin kolme kuukautta ennenkuin adoptio voi tulla kyseeseen.
Viime viikolla on tullut esiin tietoja järjestäytyneestä lapsikaupasta Kiinassa, Hunanin maakunnan alueella. Myös Pelastakaa Lasten adoptioperheisiin on sijoitettu lapsia tämän maakunnan lastenkodeista.
Pelastakaa Lapset tekee Kiinassa adoptioyhteistyötä CCAA:n (China Center of Adoption Affairs) kanssa. CCAA toimii Kiinan siviiliasian ministeriön alaisuudessa. Virallinen yhteistyömme Kiinan adoptioviranomaisten kanssa on alkanut vuonna 1995. Yhteistyö perustuu monivuotiseen kokemukseen ja luottamukseen, eikä väärinkäytöksiä ole tullut esiin.
Kiinasta kansainväliseen adoptioon luovutettavat lapset ovat hylättyjä löytölapsia. Lasten taustojen selvittely kuuluu siviiliasian ministeriön viranomaisille maakunnissa. Kun Kiinassa löydetään hylätty lapsi, poliisiviranomaiset toimittavat hänet lastenkotiin. Viranomaiset kuuluttavat julkisin ilmoituksin lapsen vanhempia. Mikäli lapsen biologisia vanhempia ei löydetä kolmen kuukauden kuluessa, lapsi julistetaan orvoksi ja hän jää lastenkotiin. Tässä vaiheessa hänelle voidaan etsiä adoptiovanhemmat.
Suurin osa hylätyistä lapsista sijoittuu adoptioperheisiin Kiinassa, osa saa kodin kansainvälisen adoption kautta.
Lapsen sijoittuessa kansainväliseen adoptioon, hänen papereissaan on mukana poliisiraportti löytöajankohdasta ja –paikasta sekä lehti-ilmoitukset vanhempien kuulutuksista. Liitteenä on myös notaarin todistus siitä, että lapsi on hylätty.
Valitettavasti lapsen taustasta ja historiasta ennen löytöhetkeä ei useimmiten ole saatavissa tietoja. Viranomaiset toimittavat kansainväliseen adoptioon vapaaksi todetun lapsen tiedot CCAA:lle, jossa puolestaan on lasta toivovien ulkomaalaisten adoptiohakijoitten hakemusasiakirjat. Lapsen ja perheen yhdistäminen tehdään CCAA:ssa. Adoptio vahvistetaan lapsen syntymämaakunnassa, kun adoptiovanhemmat matkustavat hakemaan lapsen kotiin.
Kiinan kulttuuri, toimintatavat sekä myös lastensuojelutyön toimintaympäristö eroavat monin tavoin länsimaalaisesta. Kiinan nykyinen lainsäädäntö ei esim. anna mahdollisuutta luovuttaa lasta virallisesti adoptioon. Lapsia hylätään paljon ja maassa on heitä varten suuri määrä eritasoista hoivaa ja suojelua antavia lastenkoteja. Valtiolliset lastenkodit toimivat pääasiassa valtion avustuksin, jotka eivät aina riitä kuin kaikkein välttämättömimpään.
Kansainväliseen adoptioon lapsia sijoittavat lastenkodit saavat lisärahoitusta adoptiovanhempien maksamista hoitomaksuista. CCAA:n antaman tiedon mukaan hoitomaksu/avustus tulee käyttää hylättyjen lasten olosuhteiden parantamiseen. Kaikki maksut suoritetaan viranomaisten kautta ja niiden käyttö on sekä valvottua että julkista.
Kiina on syyskuussa 2005 ratifioinut Yleissopimuksen lasten suojelusta sekä yhteistyöstä kansainvälisissä lapseksiottamisasioissa. Tämä ns. Haagin sopimus antaa puolin ja toisin työvälineitä kansainväliseen adoptiotoimintaan liittyvien menettelytapojen arvioimiseksi sopimusvaltioiden välillä. Haagin sopimus edellyttää, että kansainväliset adoptiot toteutetaan lapsen edun mukaisesti. Sopimuksella taataan lasten kaappaamisen, myynnin ja kauppaamisen estävä sopimusvaltioiden välinen yhteistyöjärjestelmä.
Liittyen Hunanissa paljastuneeseen lapsikauppatapaukseen Kiinan viranomaiset ovat ilmoittaneet, että rikolliseen toimintaan syyllistyneet on pidätetty. Pelastakaa Lapset pitää tärkeänä, että kaikki lapsen oikeuksia adoptiossa vaarantavat hankkeet ja rikolliset käytännöt estetään Suomessa ja kansainvälisesti.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia