Pienet palkat ja pitkät työpäivät: | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pienet palkat ja pitkät työpäivät:

Vietnamilaisella tehtaalla valmistetaan jalkineita suomalaisillekin kuluttajille

Jalkineita valmistavan Brilliant Footwear Corporationin tuotantolaitos, josta syksyllä ilmestynyt kirja Alkuperämaa tuntematon kertoo, toimii Ho Chi Minhin kaupungin laidalla Vietnamin eteläosassa. Pääosa yli 2 000 hengen henkilökunnasta on nuoria naisia. Työntekijöistä vain satakunta on miehiä.

Työpäivä alkaa
akollisella jumpalla


Tehtaalla työläisten aamuohjelma alkaa seitsemän jälkeen varttitunnin jumpalla. Siihen osallistuminen on pakollista, vaikka ajalta ei makseta palkkaa. Ennen työnteon alkua kukin työnjohtaja listaa ryhmälleen sen jäsenten edellisenä päivänä tekemät virheet, jotta työläiset eivät toistaisi niitä ja tärväisi kallista materiaalia.

Tuotannossa tehtäviä ei kierrätetä. Tulokkaalle opetetaan vain yksi liikesarja. Päämääränä on kehittyä sen tekemisessä nopeaksi ja tarkaksi. Työ voi keskittyä esimerkiksi pelkkään takasauman ompeluun tai liiman levittämiseen korkolapulle.

"Monet vietnamilaiset työntekijät ovat nokkelia, mutta useimmat ovat tosi hitaita oppimaan. Heitä pitää ohjata alussa todella tarkasti. Työn kunnollinen oppiminen kestää kuukausia", tehtaan taiwanilainen johtaja Angela Chan toteaa Grundströmin siteeraamana.

Kirjan mukaan työntekijät pitävät ikävimpänä työvaiheena kengänpohjien puhdistusta. Työssä käytetään herkästi haihtuvaa tolueenia. Tuotantosalin lähes 40 asteen lämpötilassa haihtuminen on erityisen tehokasta. Liuotin ärsyttää nenää ja kurkkua, aiheuttaa päänsärkyä sekä johtaa pahimmillaan maksa-, munuais- ja hedelmällisyysvaurioihin. Tolueenia säilytetään avoimissa astioissa. Koneellista ilmanvaihtoa ei ole.

Pitkässä kokoonpanohallissa haittana on kova melu. Prosessin alkupäässä osia kasataan ompelukoneilla. Seuraavassa vaiheessa kiinnitetään korot. "Sieltä kuuluu jatkuva kalke ja kolina. Liimasaumoja nuijitaan vasaroilla. Metallilestejä viskotaan laatikoihin", Grundström kuvailee. "Ota kengänpohja liukuhihnalta, sipaise sen keskelle liimaa, laita takaisin. Ota seuraava. Sipaise."

Ylitöitä teetetään
li lain salliman määrän


Kiireisimpinä jaksoina työntekoa jatketaan päivästä toiseen jopa kymmeneen asti illalla. Vapaapäivät on silloin rajoitettu joka kolmanteen sunnuntaihin. Viime vuosina tehtaan tuotteiden kysyntä on ollut niin vilkasta, että ylityöjaksot ovat kestäneet useita kuukausia. Ylityötä saa Vietnamin lain mukaan teettää korkeintaan 200 tuntia vuodessa. Kenkätehtaalla lain sallima enimmäisraja on rikottu roimasti useana vuonna.

Työpäivän katkaisee puolentoista tunnin lounastauko. Tehtaan ilmaiseksi tarjoaman aterian jälkeen työntekijöillä on tapana nukkua liukuhihnojen välissä lattialla muovinpaloilla. Ennen ylitöiden alkua työläisillä on lyhyt lepohetki, ja yritys tarjoaa toisen aterian.

Myös ylitöiden korvaamista koskevaa lakipykälää taiwanilaisen omistajan yritys rikkoo. Se ei noudata määräystä, jonka mukaan arkisin on maksettava 50 prosentin ja vapaapäivinä 100 prosentin ylityölisää. Normaalityöviikko on 48-tuntinen.

Ylitöiden suuri määrä on työntekijöille ristiriitaista. Ylitöitä arvostavat erityisesti kaupunkiin palkkatulojen toivossa muuttaneet nuoret, mutta ay-konkareiden mielestä ylitöitä teetetään kohtuuttoman paljon. Kysynnän huippukausien jatkuvat ylipitkät työpäivät koettelevat vakavasti työntekijöiden kestokykyä.

Palkka ei riitä
erheen elättämiseen


Grundströmille ei annettu tehtaalla yksiselitteisiä ja luotettavia palkkatietoja. Kuukausina, jolloin ylitöitä tehdään runsaasti, työläisen kuukausiansio nousee 53-60 euroon, hän kiteyttää saamansa palkkaluvut. Muina aikoina kuukausiansio jää 38-45 euroon.

Palkan ostovoimasta saa karkean kuvan vertaamalla työläisten tuloja kirjassa mainittuihin hintatietoihin. Riisikilo maksaa 0,22 euroa, kilo sianlihaa 2,25 euroa ja vihannekset 0,30 euroa kilo.

Grundströmin haastattelemat työläiset arvelevat, että heidän palkkansa ovat hieman pienemmät kuin monessa muussa teollisuusyrityksessä Ho Chi Minhissä. Palkan pienuudesta kertoo myös erään työläisen toteamus, jonka mukaan tavallisen tehtaalaisen palkalla ei olisi mahdollista elättää kaupungissa perhettä. "Palkka riittää niin kauan kuin ei ole perhettä."

Grundström arvioi, että vietnamilaisten jalkinetyöläisten palkkojen osuus Suomessa 36-37 euroa maksavan, synteettisestä materiaalista valmistetun kenkäparin hinnasta on korkeintaan puoli euroa.

Työpaikat
akituisia


"Kaukoidän kenkätehtaissa ei ole eläkevirkoja. Työtahti on niin kova ja työolot niin epäterveelliset, ettei kukaan edes kuvittele, että tehtaiden nykyiset parikymppiset työntekijät voisivat jatkaa samaa tahtia kymmeniä vuosia", Grundström yleistää.

Brilliant Footwear Corporation värvää koko ajan uusia työntekijöitä, sillä jotkut vaihtavat työpaikkaa ja naistyöntekijät jäävät tavallisesti kotiin synnytettyään ensimmäisen lapsensa.

Vaikka palkka ei ole alan parhaita, moni työntekijä arvostaa työnantajaansa, sillä työpaikat ovat vakituisia huolimatta tuotteiden kysynnän isosta kausivaihtelusta. Henkilökunnan suuri vaihtuvuus vaarantaisi tuotannon laadun ja tehon, yrityksen johto päättelee.

Noin kymmenesosa henkilökunnasta vaihtuu vuosittain Vietnamin kenkä- ja tekstiiliteollisuudessa, Grundström toteaa tanskalaisen tutkijan Irene Nørlundin tuoreeseen tutkimukseen vedoten. "Nørlundin arvion mukaan työ on niin raskasta, että harva jaksaa sitä kymmentä vuotta kauempaa." Tanskalainen kokosi aineistonsa 20 tuotantolaitokselta.

© Muista tekijänoikeudet

Julkaisija: Reaktio

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia