PlayStation 5:n julkaisusta uutisoitiin viime vuonna 26 kertaa enemmän kuin kymmenestä humanitaarisesta kriisistä, selviää tuoreesta vertailusta
Care International -järjestö on julkaissut vuotuisen listansa kymmenestä humanitaarisesta kriisistä, jotka saavat vähiten tilaa maailman medioissa. ”Emme saa pysyä vaiti, kun maailma jättää huomiotta kriisit, jotka alkoivat kauan ennen koronavirusta ja joihin ei vieläkään ole puututtu”, sanoo järjestön koordinaattori Delphine Pinault.
Ukrainan kriisi oli viime vuonna neljänneksi aliraportoiduin humanitaarinen kriisi. YK:n lastenjärjestö Unicef valistaa kouluissa miinoista ja antaa psykologista tukea. Kuva Donetskissa sijaitsevasta Talakivkan koulusta vuodelta 2019. Kuva: Unicef Ukraine / CC BY 2.0.
Maailman vähiten uutisoidut humanitaariset kriisit olivat viime vuonna Burundissa, Guatemalassa ja Keski-Afrikan tasavallassa. Niistä uutisoitiin tammi- ja syyskuun 2020 välisenä aikana yhteensä vain 1 592 kertaa, käy ilmi avustusjärjestö Care Internationalin eilen julkaisemasta selvityksestä.
Vertailun vuoksi: PlayStation 5:n julkaisusta uutisoitiin 334 000 kertaa, euroviisuista 50 300 kertaa ja Kanye Westin presidenttiehdokkuudesta 39 900 kertaa, järjestö kertoo.
Care julkaisee vuosittain listan kymmenestä humanitaarisesta kriisistä, jotka saavat kaikkein vähiten huomiota mediassa. Mukaan otetaan luonnonkatastrofit ja konfliktit, jotka vaikuttavat vähintään miljoonan ihmisen elämään. Medioista tarkastellaan verkossa julkaisevia englannin-, ranskan-, saksan-, arabian- ja espanjankielisiä julkaisuja. Yhteensä lähteitä oli 1,2 miljoonaa.
Kun kaikkien kymmenen kriisin uutisointimäärät lasketaan yhteen, PlayStation sai 26 kertaa enemmän huomiota kuin kaikki kymmenen kriisiä yhteensä, raportissa kerrotaan.
Samat kriisit pysyvät vuosi toisensa jälkeen listalla. Esimerkiksi tämän vuoden kymmenen aliuutisoiduimman kriisin joukossa on kolme sellaista maata, jotka olivat mukana viime vuonnakin. Nyt ykkösenä oleva Burundi on listalla neljättä kertaa, samoin Madagaskar. Keski-Afrikan tasavalta on mukana viidettä kertaa.
Burundi kärsii poliittisesta epävakaudesta ja köyhyydestä. Yli 90 prosenttia väestöstä on riippuvaisia pienviljelystä. Noin 2,3 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua.
Guatemalassa puolestaan on vaikea ruokakriisi, jota korona on pahentanut. Keski-Afrikan taas tasavallassa konflikti, luonnonkatastrofit ja korona ovat johtaneet siihen, että tänä vuonna yli puolet väestöstä tarvitsee apua.
Seitsemän muuta aliraportoiduinta kriisiä ovat Ukraina, Madagaskar, Malawi, Pakistan, Mali, Papua-Uusi-Guinea ja Sambia.
”Korona on osoittanut meille, että humanitaarisia kriisejä voi tapahtua missä tahansa, mutta monille ihmisille, erityisesti naisille ja tytöille, korona on vain yksi uusi uhka sen lisäksi, mitä heidän pitää jo valmiiksi kohdata. Emme saa pysyä vaiti, kun maailma jättää huomiotta kriisit, jotka alkoivat kauan ennen koronavirusta ja joihin ei vieläkään ole puututtu”, sanoo Caren humanitaarisen vaikuttamistyön koordinaattori Delphine Pinault tiedotteessa.
Caren mukaan on ymmärrettävää, että mediat ovat korona-aikana uutisoineet etenkin kotimaan tilanteesta. Humanitaaristen avun tarpeessa olevien määrä on samaan aikaan kuitenkin kasvanut 40 prosenttia, enemmän kuin koskaan aiemmin, se muistuttaa.
Raportin mukaan sekä avunantajien, hallitusten että avustusjärjestöjen pitäisi tukea journalisteja, jotta uutisointi olisi mahdollista. Medioiden taas pitäisi tehdä yhteistyötä etenkin paikallisten medioiden kanssa.
Maailma.net aloitti viime vuonna juttusarjan maailman unohdetuimmista kriiseistä. Sarjassa on tähän mennessä käsitelty Länsi-Saharaa, Myanmaria, Keski-Afrikan tasavaltaa, Haitia, Venezuelaa sekä keskisen Sahelin aluetta. Lue lisää täältä.
Maailma.netin Unohdetut kriisit -juttusarjassa käsitellään vähemmälle huomiolle jääneiden konfliktien, humanitaaristen kriisien ja katastrofien taustoja.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia