Puhdas ympäristö on ihmisoikeus, linjasi YK:n yleiskokous – ”Abstraktilta tuntuvan” päätöslauselman toivotaan johtavan konkreettisiin muutoksiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Puhdas ympäristö on ihmisoikeus, linjasi YK:n yleiskokous – ”Abstraktilta tuntuvan” päätöslauselman toivotaan johtavan konkreettisiin muutoksiin

Lähes kaikki YK:n jäsenmaat kannattivat päätöslauselmaa, joka määrittelee ympäristön ihmisoikeudeksi. Vaikka yleiskokouksen päätöslauselma ei ole oikeudellisesti sitova, sitä pidetään historiallisena.

Kuusimetsä suolammikon takana.

Puhtaasta ympäristöstä on alettu puhua ihmisoikeutena. Kuva: Tero Laakso / CC BY 2.0.

YK:n yleiskokous on hyväksynyt päätöslauselman, joka julistaa terveen, puhtaan ja kestävän ympäristön universaaliksi ihmisoikeudeksi. Asiasta äänestettiin viime viikolla New Yorkissa.

Päätöslauselman mukaan ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuuden tuho sekä saaste- ja jäteongelma voivat johtaa katastrofaalisiin seurauksiin. Se vaatii valtioita lisäämään toimiaan puhtaan ympäristön varmistamiseksi.
Yhteensä 161 YK:n jäsenvaltiota äänesti päätöslauselman puolesta. Äänestämättä jättivät Kiina, Venäjä, Valko-Venäjä, Kambodža, Iran, Syyria, Kirgisia ja Etiopia.

YK:n yleiskokouksen päätöslauselmat eivät ole oikeudellisesti sitovia. YK:n pääsihteeri António Guterres ja ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet muistuttivat, että päätöslauselma onkin vasta alku.

”Tämä on historiallinen hetki, mutta pelkkä sen tunnustaminen, että terve ympäristö on oikeus, ei riitä. Yleiskokouksen päätöslauselma on hyvin selkeä: valtioiden pitää toteuttaa kansainväliset sitoumuksensa ja lisätä ponnistelujaan niiden toteuttamiseksi. Me kaikki tulemme kärsimään paljon pahemmista ympäristökriisien vaikutuksista, jos emme tee yhteistyötä torjuaksemme ne nyt”, Bachelet sanoi.

Vaikka päätöslauselma on symbolinen, sillä uskotaan olevan silti myös konkreettisia vaikutuksia. Se voi johtaa esimerkiksi kansallisen tason lakimuutoksiin tai alueellisiin sopimuksiin.

”Nämä päätöslauselmat voivat tuntua abstrakteilta, mutta ne ovat toiminnan katalyytti. Ne tarjoavat tavallisille ihmisille mahdollisuuden asettaa hallitukset vastuuseen hyvin vaikutusvaltaisella tavalla”, sanoi YK:n ihmisoikeusraportoija David Boyd.

Hän muistutti, että kun vesi ja sanitaatio määriteltiin ihmisoikeudeksi vuonna 2010, seurauksena oli konkreettisia lakimuutoksia monissa maissa.

Keskustelu ympäristöstä ihmisoikeutena on lisääntynyt viime vuosina. Viime vuonna myös YK:n ihmisoikeusneuvosto linjasi ympäristön olevan ihmisoikeus. YK:ssa on neuvoteltu myös oikeudellisesti sitovasta ympäristöoikeussopimuksesta, jonka kansainväliset lakiasiantuntijat ovat luonnostelleet. Prosessi on kuitenkin vielä kesken.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia