Raportti: Ihmisen toiminta ajanut yli viidenneksen muuttavista eläinlajeista sukupuuton partaalle
Kestämätön saalistus ja elinalueiden kutistuminen uhkaavat monia muuttavia eläinlajeja, jotka ovat tärkeitä koko ekosysteemin toiminnan kannalta, varoittaa YK:n ympäristöohjelman tuore raportti.
Ryhävalas on yksi niistä harvoista lajeista, joiden tila on viime vuosina parantunut, kertoo YK-raportti. Kuva: Gregory Smith / CC BY-SA 2.0 DEED.
44 prosenttia maapallon muuttavista lajeista kärsii populaatioiden vähenemisestä ja yli 22 prosenttia on suoranaisessa sukupuuttouhassa, käy ilmi YK:n ympäristöohjelman (UNEP) tuoreesta raportista.
Muuttavien kalojen kohdalla tilanne on vielä vakavampi: niistä 97 prosenttia on kuolemassa sukupuuttoon.
Raportissa tarkastellaan pääosin 1 189:ää muuttavaa eläinlajia, jotka on listattu YK:n vuonna 1979 voimaan tulleeseen muuttavien eläinten suojelusopimukseen. Lisäksi uhat koskevat myös satoja muita muuttavia lajeja, joita ei ole listattu sopimukseen, raportissa todetaan.
Muuttavilla eläimillä tarkoitetaan eläimiä, jotka siirtyvät paikasta toiseen esimerkiksi ravinnon tai parittelukumppanin perässä maalla, merellä ja ilmassa. Niillä on keskeinen rooli ekosysteemin ylläpitämisessä, sillä ne pölyttävät kasveja, kuljettavat tärkeitä ravintoaineita, syövät tuhoeläimiä ja auttavat varastoimaan hiiltä.
Viimeisten 30 vuoden aikana 70:stä sopimuksessa olevasta muuttavasta lajista on tullut yhä uhanalaisempia. Niitä ovat muun muassa arokotka, pikkukorppikotka ja villikameli. 14 lajin suojelun taso on nyt parempi. Niihin kuuluvat sinivalas, ryhävalas, merikotka ja pikkukapustahaikara, raportissa kerrotaan.
Kaksi suurinta uhkaa kaikille muuttaville lajeille ovat ylikäyttö ja elinalueiden menetys ihmisten toiminnan vuoksi. Ylikäyttöön kuuluu esimerkiksi kestämätön metsästys, ylikalastus ja sivusaaliit. Elinalueita taas menetetään esimerkiksi maatalouden, liikenteen ja energiainfrastruktuurin laajenemisen takia.
Raportin mukaan yksi keskeisimmistä keinoista torjua sukupuuttoa olisi kartoittaa ja suojella muuttavien lajien kannalta tärkeät alueet, jotka toimivat niiden lisääntymis-, ruokkimis- ja pysähdyspaikkoina.
Raportissa muistutetaan, että myös lajien toipuminen on mahdollista. Esimerkiksi Kyproksella on onnistuttu vähentämään laitonta lintujen verkkopyydystämistä ja Kazakstanissa on suojelutoimien ansiosta saatu saiga-antilooppi pelastettua sukupuuton partaalta.
”Kansainvälisellä yhteisöllä on mahdollisuus muuttaa viimeisimmät tutkimustulokset konkreettisiksi suojelutoimiksi. Monien näiden eläinten tilanne on epävakaa, eikä meillä ole varaa myöhästyä. On tehtävä yhteistyötä, jotta suosituksista tulisi todellisuutta”, sanoo YK:n ympäristöohjelman pääjohtaja Inger Andersen tiedotteessa.
Kyseessä on ensimmäinen laaja raportti, joka tarkastelee nimenomaan muuttavien lajien tilaa. Se julkaistiin eilen alkaneessa YK:n villieläinten suojelukonferenssissa, joka järjestetään Samarkandissa Uzbekistanissa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia