Raportti: Isistä apua tasa-arvon edistämiseen
Maailman ensimmäisen Maailman isien tila -raportin mukaan miesten osallistuminen lastenhoitoon on muun muassa talouskasvun merkittävä taustatekijä.
Miesten osallistuminen lastenhoitoon edistää perheiden ja yhteiskunnan hyvinvointia ja on myös merkittävä talouskasvun taustatekijä. Siksi he ovat avain myös tasa-arvon toteutumiseen, käy ilmi tuoreesta Maailman isien tila -raportista (pdf).
Raportin taustalla on globaali MenCare-isyyskampanja, jonka ohjausryhmään kuuluu muun muassa kansainvälinen Pelastakaa Lapset -järjestö. Raportti on ensimmäinen, joka käsittelee nimenomaan isien vaikutusta tasa-arvoon. Se on koostettu ympäri maailmaa kerätyistä tutkimustuloksista sekä politiikka- ja ohjelmaesimerkeistä, jotka liittyvät hoivatyöhön ja miesten osallistumiseen.
Raportin mukaan miesten asema lasten hoitajina on muuttumassa, mutta tiedonkeruussa ja tutkimuksissa miehet ovat yhä usein näkymättömissä. Miesten osallistuminen on kuitenkin ensimmäinen askel kohti globaalia tasa-arvoa, raportissa todetaan.
"Kun miehet kantavat osuutensa palkattomasta hoivatyöstä, voivat naisten, miesten ja lasten väliset suhteet muuttua. -- Ottamalla hoivaajan roolin miehet saavat mahdollisuuden murtaa kapeita isyyden ja miehisyyden käsitteitä; he voivat tarjota lapsilleen positiivisen roolimallin", sanoo yksi raportin kirjoittajista, Nikki van der Gaag Pelastakaa Lasten tiedotteessa.
Raportin mukaan maailmassa ei ole kuitenkaan vielä yhtään valtiota, jossa miehet ja naiset jakaisivat tasapuolisesti palkattoman koti- ja hoivatyön.
Esimerkiksi Suomessa naiset käyttävät raportin mukaan palkattomaan hoivatyöhön ja kotitöihin noin 1,5 kertaa enemmän aikaa kuin miehet, mutta Pakistanissa ero on yli kymmenkertainen.
Toisaalta samaan aikaan 40 prosenttia maailman työvoimasta ja 50 prosenttia ruoantuottajista on naisia, mikä tarkoittaa, ettei miesten palkaton hoivatyö ole kasvanut samassa tahdissa kuin naisten osallistuminen työvoimaan, raportissa huomautetaan.
Erojen kaventuminen olisi raportin mukaan tärkeää myös talouskasvun kannalta, sillä jos naiset pystyisivät osallistumaan työmarkkinoille samalla tavalla kuin miehet, esimerkiksi Yhdysvalloissa bruttokansantuote kasvaisi arvioiden mukaan 5 prosenttia, Japanissa 9, Arabiemiraateissa 12 ja Egyptissä jopa 34 prosenttia.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia