Raportti: Iskuista kouluja vastaan on tullut sotataktiikka
Viimeisen viiden vuoden jopa 30 maassa on isketty järjestelmällisesti kouluja ja yliopistoja vastaan, kansalaisjärjestöjen raportissa todetaan.
Nykypäivän konflikteissa koulut ja yliopistot joutuvat poikkeuksetta taistelevien osapuolten hyökkäysten kohteeksi. Iskuja koulutusjärjestelmää vastaan käytetään myös tietoisesti sotataktiikkana, todetaan kansalaisjärjestöjen uudessa raportissa.
The Global Coalition to Protect Education from Attack -verkoston tuore raportti pohjautuu YK:n, ihmisoikeusjärjestöjen ja median tietoihin ja on verkoston mukaan laatuaan ensimmäinen koulutuksen asemaa konflikteissa tarkasteleva selvitys.
Raportin mukaan viimeisen viiden vuoden aikana koulutusjärjestelmään on kohdistunut tuhansia aseellisia hyökkäyksiä sekä aseistettujen ryhmien että hallituksen taholta 70 maassa ympäri maailmaa. Jopa 30 maassa iskut ovat olleet järjestelmällisiä, ja pahin tilanne on ollut Afganistanissa, Kolumbiassa, Pakistanissa, Somaliassa, Sudanissa ja Syyriassa.
"Koulut, oppilaat ja henkilökunta eivät pelkästään joudu ristituleen, vaan niitä vastaan hyökätään suoraan. Kouluja pommitetaan, poltetaan ja ammutaan, ja niissä työskenteleviä uhkaillaan ja kidnapataan juuri koulutuksellisen merkityksensä takia", verkoston johtaja Diya Nijhownen toteaa.
Useissa tapauksissa koulurakennuksia on vallattu pysyvästi parakeiksi, mutta laitoksia vastaan hyökätään myös niiden symboliarvon sekä niiden vastapuolelle tai vastakkaisille arvoille oletetusti antaman tuen vuoksi, raportissa todetaan. Joissain tapauksissa iskut liittyvät laajempaan yhteiskunnalliseen, uskonnolliseen tai etniseen syrjintään tai konfliktiin, ja tavoitteena on estää tiettyä ryhmää, kuten esimerkiksi tyttöjä, saamasta koulutusta.
Global Coalition -verkosto esittää myös joukon ratkaisuehdotuksia kouluihin kohdistuneiden hyökkäyksen vähentämiseksi, joihin kuuluu muun muassa neuvottelujen käyminen koulujen määrittelemiseksi turva-alueiksi, koulujen ja opettajien irrottaminen vaalijärjestelyistä sekä tasa-arvoisen pääsyn takaaminen koulutukseen kaikille ryhmille.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia