Raportti: Käytettyjen autojen dumppaus kehitysmaihin on estettävä
Jopa 90 prosenttia Afrikkaan tuoduista ajoneuvoista on käytettyjä. Vanhat kulkuneuvot pahentavat saasteongelmaa ja vaikeuttavat ilmastonmuutoksen torjuntaa, sanoo ajatushautomo.
Suurin osa Afrikkaan tuoduista autoista on käytettyjä. Kuva vuodelta 2011 Egyptistä, joka on kieltänyt käytettyjen autojen maahantuonnin. Kuva: majnuznk / Flickr.com / CC BY-ND 2.0.
Iso osa rikkaiden maiden käytetyistä ajoneuvoista päätyy myyntiin Afrikan ja Etelä-Aasian maihin, joissa ne pahentavat saasteongelmaa ja vaikeuttavat ilmastonmuutoksen torjuntaa, moititaan tuoreessa raportissa.
Raportin tehneen intialaisen ajatushautomon Centre for Science and Environmentin (CSE) mukaan rikkaiden maiden pitäisi ottaa enemmän vastuuta kehitysmaihin viemistään ajoneuvoista.
Yli 40 miljoonan ajoneuvon arvioidaan saavuttavan joka vuosi käyttöikänsä pään. Rikkaiden maiden tarkkojen ympäristö- ja päästösäädösten vuoksi monet niistä viedään köyhempiin maihin, joissa ne käyvät kaupaksi halvan hinnan ja heikomman sääntelyn takia.
”Rikkaiden maiden on tuottoisampaa ja kustannustehokkaampaa viedä käytettyjä ajoneuvoja maasta kuin romuttaa ne. Jos tämä jatkuu eivätkä viejämaat jaa vastuuta ongelmaan puuttumisesta, köyhemmät maat eivät pysty saavuttamaan puhtaaseen ilmaan ja ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyviä tavoitteitaan”, sanoo CSE:n tutkimusjohtaja Anumita Roychowdhury tiedotteessa.
Raportin mukaan esimerkiksi Afrikkaan tuoduista ajoneuvoista 80–90 prosenttia on vanhoja ja käytettyjä.
Siinä, missä monissa vauraissa maissa ajoneuvojen keski-ikä on alle kahdeksan vuotta, köyhemmissä Afrikassa ja Etelä-Aasiassa se on 12–17 vuotta. Samaan aikaan alueet kärsivät ilmansaasteista, jotka aiheuttavat keuhkotauteja, syöpää, sydänkohtauksia ja muita sairauksia.
”Kansainvälinen yhteisö on uudelleen ja uudelleen ilmaissut huolensa heikkenevästä ilmanlaadusta etelässä. Se ei voi enää katsoa dumppausongelmaa läpi sormien”, Roydhowdhury sanoo.
Afrikkaan tuodaan ajoneuvoja noin 17 maasta, joista tärkeimpiä ovat Japani, Saksa, Yhdysvallat ja Etelä-Korea. Ne tuovat yleensä autoja, kaksipyöräiset ajoneuvot sen sijaan tuodaan tavallisesti Intiasta ja Kiinasta.
Raportin mukaan ajoneuvoja tuovien maiden on asetettava ajoneuvoille tiukempia ikärajoja, luotava polttoaineille laatustandardit ja hyödynnettävä verotusta sääntelyssä. Rikkaiden viejämaiden taas pitäisi asettaa vastuu autojen loppukäsittelystä tuottajille, myyjille ja kierrättäjille.
Monet tuojamaat ovatkin jo ryhtyneet toimiin. Egypti, Marokko, Etelä-Afrikka, Sudan, Bhutan sekä Nepal, ovat kieltäneet täysin käytettyjen ajoneuvojen maahantuonnin.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia