Romaniassa kamppaillaan kaivoksesta
Kansanliike Euroopan suurinta kultalouhosta vastaan voimistuu, kirjoittaa Claudia Ciobanu.
(IPS) -- Mielenilmaukset Transilvaniaan aiottua kultalouhosta vastaan paisuvat Romaniassa. Syyskuun puolivälissä Bukarestiin kokoontui 20 000 hankkeen vastustajaa, ja pienemmät protestit ovat päivittäisiä.
Kansan sai liikkeelle hallituksen elokuun lopulla esittämä lakiluonnos, joka antaisi Rosia Montana Gold Corporationille täydet toimivaltuudet.
Lakiluonnos sallii yhtiön häätää asukkaat tulevan kultalouhoksen alueelta. Lisäksi se velvoittaa viranomaiset myöntämään kaivokselle kaikki luvat säädetyssä aikataulussa piittaamatta laeista, oikeuden päätöksistä tai asukkaiden kuulemista koskevista vaatimuksista.
Yhtiön suurin osakas on kanadalainen Gabriel Resources, ja hanke on ollut yli 14 vuotta jäissä lupakäsittelyiden viipyessä.
Häätöjä ja myrkkyjä
Yhtiö aikoo perustaa Euroopan suurimman kullan avolouhoksen yli 3 000 asukkaan Rosia Montanaan kaivaakseen 300 tonnia kultaa ja 1 600 tonnia hopeaa 17 vuoden aikana. Hanke tuhoaisi kolme kylää ja neljä vuorta. Yhtiö alkoi jo viisi vuotta sitten lunastaa taloja ja siirtää asukkaita kuuden kilometrin päähän.
Gold Corporation on ilmoittanut Romanian ympäristöministeriölle, että se käyttää vuosittain kullan erotukseen 12 000 tonnia syanidia ja tuottaa 13 miljoonaa tonnia jätettä.
Romanian tiedeakatemia tyrmäsi vuonna 2004 kaivoshankkeen, koska sen sosiaaliset ja ympäristövaikutukset ylittävät hyödyt. Uhattuna on myös rikas kulttuuriperintö seudulla, jolla on ollut maanalaisia kultakaivoksia roomalaisten ajoista lähtien.
Korruptiota epäillään
Asukkaiden Alburnus Maior -järjestö on käynyt menestyksekästä oikeustaistelua avolouhosta vastaan
Sympatia liikettä kohtaan on kasvanut sitä mukaa kuin kultayhtiön, poliitikkojen ja viestimien saumaton yhteistyö on käynyt yhä ilmeisemmäksi ja herättänyt epäilyjä korruptiosta.
Kaivoksen kannattajiin lukeutuvat poliittiset arkkiviholliset, keskustaoikeistolainen presidentti Traian Basescu ja sosialistinen pääministeri Victor Ponta. Valtavirran media julkaisee kultayhtiön mainoksia, mutta ei hankkeen arvostelua.
Luvassa työtä ja rahaa
Kaivosyhtiö aikoo työllistää 2 300 henkeä rakennusvaiheessa ja 900 louhinnassa. Valtion kassaan luvataan tuotantoaikana 1,7 miljardia euroa ja muut hyödyt kansantaloudelle arvioidaan yli 2 miljardiksi.
Romanian parlamentti on asettanut komitean, jolla on lokakuun 20. päivään aikaa laatia raportti kaivoslainsäädännöstä. Lopullista äänestystä odotetaan marraskuun alussa.
"Emme tiedä, miten tässä käy, mutta taistelu Rosia Montanan pelastamiseksi jatkuu", sanoo Alburnus Maiorin edustaja Eugen David.
Liike levittää sanomaansa Facebookissa ja pitkillä marsseilla. Alussa liikkeellä oli pääasiassa nuoria, mutta mukaan on tullut varttuneempaakin väkeä.
"Liike syntyi puolustamaan ympäristöä, mutta kyse on myös ihmisten oikeudesta maihinsa ja velvollisuudesta siirtää perintömme tuleville sukupolville", aktivisti Claudiu Craciun selittää.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia