Uutiset Libanonin taloudellinen ja poliittinen kriisi
Ruokapula uhkaa yli puolta libanonilaisista – Räjähdys ajoi jo ennestään hauraan ruokajärjestelmän kriisiin
Libanon tuo maahan 85 prosenttia ruuastaan. Nyt ruoka uhkaa loppua, sillä suurin osa on tullut maahan räjähdyksessä tuhoutuneen Beirutin sataman kautta. Samaan aikaan avustusrahasta on pulaa.
Elokuun alussa tapahtunut ammoniumnitraattilasti aiheutti Beirutissa valtavaa tuhoa. Kuva: Ibrahim Dirani / UN Women Arab States / CC BY-NC-ND 2.0.
Yli puolet Libanonin väestöstä voi kärsiä ruokapulasta vuoden loppuun mennessä. Jo ennen elokuun alussa sattunutta räjähdystä ruuan hinta oli noussut inflaation takia, ja nyt tilanne on yhä vaikeampi, varoittaa YK:n Länsi-Aasian talous- ja sosiaalikomissio (ESCWA).
Sen eilen ilmestyneen raportin mukaan ruuan hinta oli jo heinäkuussa 141 prosenttia korkeampi kuin edellisvuonna. Ruokapulaa kärjistävät myös työttömyyden ja köyhyyden kasvu, koronaviruksen leviämisen ehkäisyyn tähtäävät rajoitustoimet sekä elokuun alussa tapahtunut Beirutin sataman räjähdys. Se tuhosi 15 000 tonnia vehnänytimiä ja ohraa, jotka sijaitsivat sataman siiloissa.
YK:n erityisraportoija Michael Fakhri varoitti perjantaina, että Libanonia uhkaa nälkäkriisi. Hän vaati kansainvälistä yhteisöä lisäämään apua Libanonille.
Tällä hetkellä vain vajaat 17 prosenttia YK: hätäapuvetoomuksesta Libanoniin on rahoitettu.
”Räjähdys tuhosi maan tärkeimmän ruuanlähteen ja on työntänyt Libanonin yhä lähemmäs nälkäkriisiä. --- Tämän tason ruokakriisin aiheuttaa aina järjestelmällinen kansallisen ja kansainvälisen politiikan häiriö, ja näin on ehdottomasti Libanonin kohdalla”, hän sanoi tiedotteessa.
Libanonin ruokajärjestelmä on hauras, sillä maa tuo 85 prosenttia ruuastaan ulkomailta. Räjähdyksessä tuhoutunut Beirutin satama käsitteli noin 70 prosenttia kaikista tuontituotteista. Maalla ei ole kansallista viljavarastoa, ja se voi jäädä ilman jauhoja jo syyskuun puoliväliin mennessä.
”Kasvava määrä ihmisiä joutuu vähentämään ruuan laatua tai määrää tai olemaan päiviä syömättä. On välttämätöntä, että kansainvälinen yhteisö ryhtyy nyt toimiin ja käyttää monenkeskisiä instituutioita auttaakseen jälleenrakentamaan Libanonin ruoka- ja maatalousjärjestelmät”, Fakhri sanoi.
Muun muassa Maailman ruokaohjelma on välittänyt Libanoniin 12 500 tonnia vehnäjauhoa, joka saapui pari viikkoa sitten. Se jaetaan mylläreille ja leipomoille leivän hinnan vakauttamiseksi.
YK:n tietojen (pdf) mukaan Libanonin ammoniumnitraattilastin räjähdyksissä kuoli noin 180 ihmistä ja loukkaantui yli 6 500. Noin 300 000 ihmisen koti tuhoutui tai vaurioitui.
YK:n lastenjärjestö Unicef varoittaa, että monelta puuttuvat myös vesi- ja sanitaatiopalvelut, mikä uhkaa lisätä likaisen veden kautta tarttuvia tauteja. Koronavirustapaukset ovat jo kasvaneet räjähdyksen jälkeen.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia