Sahelin kriisi pahenee – Nälkiintyminen uhkaa yli 10 miljoonaa ihmistä
Pitkään jatkuneet aseelliset konfliktit yhdistettynä pahimpaan kuivuuteen vuosikausiin ovat ajaneet Sahelin alueen vakavaan humanitaariseen kriisiin.
Oxfamin arkistokuvassa vuodelta 2012 kuivuuden runnomaa maaperää Mauritaniassa. Kuva: Pablo Tosco / Oxfam International / CC BY-NC 2.0.
Sahelin alue kärsii pahimmasta kuivuudesta vuosikausiin. Nigerissä ja Tsadissa vieraillut Maailman ruokaohjelman (WFP) johtaja David Beasley kutsuu tilannetta ”absoluuttiseksi kriisiksi”.
Viidessä Sahelin alueen maassa – Burkina Fasossa, Tsadissa, Malissa, Mauritaniassa ja Nigerissä – nälkiintyminen uhkaa jopa 10,5 miljoonaa ihmistä. Se on useampi kuin yksi kymmenestä maiden asukkaasta.
WFP kertoo joutuneensa puolittamaan ruoka-apuna jaettavat annoksensa Nigerissä riittämättömän rahoituksen vuoksi. Järjestön mukaan toiminnan jatkaminen Sahelin alueella edellyttäisi 470 miljoonan dollarin (413 miljoonan euron) lisärahoitusta seuraavan puolen vuoden ajaksi.
Sahelin alueen valtiot kuuluvat maailman köyhimpiin maihin. Niissä väestönkasvu on myös jatkunut nopeana; viiden maan yhteenlaskettu väkiluku on kaksinkertaistunut vuodesta 2000 tähän päivään.
Vaikeuksia kärjistävät pitkään jatkuneet aseelliset konfliktit, jotka ovat ajaneet miljoonia ihmisiä pois kodeistaan. Boko Haram ja useat muut jihadistiset terroristiryhmät ovat vuosien ajan sotineet maiden hallituksia vastaan ja ovat onnistuneet välillä saamaan haltuunsa laajoja alueita.
Taistelut ovat jatkuneet jo vuosia, mutta viime vuosina niiden määrä on kasvanut. YK:n mukaan kuolonuhrien määrä yli kymmenkertaistui vuosien 2015 ja 2021 välillä.
Viime vuosina alueen maissa on myös koettu useita vallankaappauksia, viimeisimpänä Burkina Fasossa tammikuussa 2022. Malissa on koettu peräti kaksi vallankaappausta kahden viime vuoden aikana. Guineassa tapahtui vallankaappaus viime vuoden syyskuussa, Nigerissä puolestaan viime vuoden maaliskuussa epäonnistunut vallankaappausyritys.
Kommentit
Järjettömän nopea väestönkasvu vie pohjan kaikesta avusta. Jos sen asian jotenkin saisi hallintaan, niin osalla väestöstä saattaisi olla mahdollisuus selviytyä. Pienemmillä väestömäärillä voisi olla mahdollisuus järjestäytyä jotenkin, jopa kouluttautumiseen ja jonkinlaisen infrastruktuurin luomiseen. Hallinnon ja "valtaaapitävien" korruptio taitaa olla naulinnut tilanteen näin alkukantaiselle tasolle? Ihan toivoton on näiden ihmisten kohtalo.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia