Selvitys: Puolustusteollisuudella vakava korruptio-ongelma
Enemmistö maailman hallituksista on epäonnistunut puolustusteollisuuden korruption kitkemisessä, sanotaan uudessa selvityksessä.
Enemmistö maailman hallituksista on epäonnistunut puolustusteollisuuden korruption vähentämisessä, paljastaa maailman ensimmäinen valtioiden puolustusteollisuuden korruption vastaisia keinoja tarkasteleva indeksi.
Iso-Britannian Transparency Internationalin kokoamien tietojen mukaan puolet maailman hallituksista ei julkaise puolustusbudjettejaan kokonaisuudessa ja 70 prosentissa maista puolustusteollisuus tuhlaa veronmaksajien rahoja ilman riittävää läpinäkyvyyttä, järjestö sanoo.
Tukholman rauhantutkimusinstituutti SIPRI:n ja Maailmanpankin arvioiden mukaan puolustusteollisuuden korruptioon uppoaa kansainvälisesti vähintään 20 miljardia dollaria vuodessa, Transparency International sanoo.
"On hämmentävää, että puolustusteollisuuden korruptioriskiä ei ole ymmärretty esimerkiksi konfliktitilanteissa, joissa korruptio on usein vahvasti mukana", sanoo tutkimusta johtanut TI:n asiantuntija Oliver Cover.
Heikon kontrollin maihin kuuluu kaksi kolmasosaa suurimmista aseiden maahantuojamaista ja puolet suurimmista maailman aseviejämaista.
Indeksin mukaan Saksa ja Australia ovat ainoat maat, joissa on vahvat korruptiota estävät mekanismit kuten vankka parlamentaarinen valvonta puolustuspolitiikassa. Suuren riskin maihin indeksissä lukeutuu Lähi-idän ja Afrikan maita, joilta puuttuu täysin puolustusteollisuuden korruption vastaiset mekanismit. Etelä-Amerikassa ja Itä-Euroopassa taasen korruptioriski on pienempi vahvan teknisen kontrollin, kuten tarkastusten hallinnoimisen ansiosta.
Selvityksessä arvioitiin miten 82 maata toimii vähentääkseen korruption riskiä. Näiden maiden taloudellinen panostus puolustusmenoihin oli yli 90 prosenttia maailmanlaajuisesti yhteensä lasketusta määrästä. Suomi ei ollut selvityksessä tällä kertaa mukana.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia