”Sensuuri elää ja voi hyvin” – Uusi raportti paljastaa, että lehdistönvapautta polkevat maat soveltavat usein taitavasti uutta teknologiaa
Sananvapausjärjestö CPJ on listannut kymmenen maailman sensuroiduinta maata. Kärjessä on Eritrea, jossa ei ole ollut riippumatonta mediaa pian 20 vuoteen.
Autoritaariset maat sensuroivat mediaa monipuolisella keinovalikoimalla, kertoo sananvapausjärjestö. Kuva: Sarah-Rose / Flickr.com / CC BY-SA 2.0.
Autoritaarisilla mailla on käytössään monipuolinen joukko keinoja, joiden avulla lehdistöä hiljennetään ja sensuroidaan. Usein ne yhdistävät uutta teknologiaa ja perinteisiä sensuuritaktiikoita, kertoo yhdysvaltalainen sananvapausjärjestö Committee to Protect Journalists (CPJ).
Järjestö on listannut tänään ilmestyneessä raportissaan kymmenen maailman sensuroiduinta maata. Listalta löytyvät Eritrea, Pohjois-Korea, Turkmenistan, Saudi-Arabia, Kiina, Vietnam, Iran, Päiväntasaajan Guinea, Valko-Venäjä ja Kuuba.
”Internetin piti tehdä sensuurista historiaa, mutta niin ei ole käynyt. Monissa maailman sensuroiduimmista maasta on hyvin toimiva verkko ja aktiivinen verkkoyhteisö. Tukahduttaakseen toisinajattelijat ja kontrolloidakseen mediaa nämä hallitukset yhdistävät vanhan mallin julmuutta uuteen teknologiaan, joka on usein ostettu länsimaisilta yrityksiltä. Sensuuri elää ja voi hyvin”, sanoo CPJ:n johtaja Joel Simon tiedotteessa.
Maat vangitsevat toimittajia esimerkiksi kunnianloukkauksen varjolla ja säätävät median toimintaa vaikeuttavia lakeja, kuten ”valeuutislakeja”. Toimittajia tarkkaillaan ja netin sekä sosiaalisen median käyttöä rajoitetaan. Uutissivustoja blokataan, yksityisomisteisen median toimintaa rajoitetaan, ulkomaankirjeenvaihtajia karkotetaan ja toimittajiin kohdistetaan hakkerointi- ja trollauskampanjoita, raportissa kerrotaan.
Listan kärjessä on Eritrea, jossa hallitus sulki kaikki riippumattomat mediat vuonna 2001. Maassa on ainakin 16 vankilassa olevaa toimittajaa, joista kukaan ei ole saanut oikeudenkäyntiä. Lain mukaan median pitää edistää ”kansallisia tavoitteita”. Vaihtoehtoisia medioita rajoitetaan esimerkiksi häiritsemällä radioiden signaaleja. Nettiyhteydet toimivat huonosti.
Saudi-Arabia puolestaan hyödyntää tarkkailuteknologiaa sekä ”trolli- ja bottiarmeijoita” estääkseen keskustelun arkaluontoisista aiheista, kuten Jemenin sodasta, raportissa kerrotaan.
Listalla ovat vain maat, joissa median toimintavaikeuksien taustalla ovat nimenomaan hallituksen asettamat tiukat rajoitukset. Siksi esimerkiksi monia konfliktimaita ei ole mukana.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia