Siirtolaisten lakko toi palkankorotuksen Kreikan mansikkapelloilla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Siirtolaisten lakko toi palkankorotuksen Kreikan mansikkapelloilla

Kreikan siirtolaisten kaikkien aikojen järjestelmällisin mielenilmaus toi mansikanpoimijoille paremmat olot ja 28 euron päiväpalkan.

Kreikan siirtolaisten kaikkien aikojen järjestelmällisin mielenilmaus toi mansikanpoimijoille paremmat olot ja 28 euron päiväpalkan.

Sinä päivänä siirtolaiset sanoivat, että nyt riittää. Peloponnesoksen niemimaalla sijaitsevan Neo Manoladan kylän mansikanpoimijat menivät huhtikuun lopulla lakkoon vaatien parempaa palkkaa ja elinoloja. Lakko oli siirtolaisten kaikkien aikojen järjestelmällisin mielenilmaus Kreikassa. Se sai alkusysäyksen tutkivan journalistin Dina Daskalopouloun jutusta Eleftheotipia-päivälehdessä.

Daskalopoulou kuvasi jutussaan siirtolaisten kaameita oloja mansikantuottajien hätäisesti pystyttämissä leireissä Neo Manoladan ympäristössä.

Työtä vuorotta alle minimipalkan

Työläisillä ei ole peseytymistiloja eikä terveydenhuoltoa, ja he uurastavat 10-15 tuntia päivittäin.

Ennen lakkoa he ansaitsivat päivän ensimmäiseltä seitsemältä tunnilta yhteensä vain 22 euroa – mikä on 8 euroa vähemmän kuin Kreikan minimipalkka - ja sen jälkeen 3,5 euroa tunnilta.

Näillä palkoilla työntekijöiden piti maksaa vuokra sekä suojeluraha paikalliselle mafialle. Viime aikoihin saakka heidän edellytettiin myös tekevän ostoksensa tietyissä paikallisissa kaupoissa, joten suurin osa tuloista palautui kylään.

Siirtolaiset tulevat Neo Manoladaan etupäässä Bulgariasta, Romaniasta, Bangladeshista, Pakistanista ja Albaniasta.

Raakoja yhteenottoja

Lakon järjestämisessä työläisiä tukivat Kreikan kommunistisen puolueen KKE:n ammattiliiton Pamen paikalliset jäsenet. Toisena lakkopäivänä puolueväki osallistui vierastyöläisten mielenilmaisuihin.

Harvat arvasivat mitä tästä seurasi. Neo Manoladan asukkaat hyökkäsivät raa'asti kommunisteja vastaan. Kolme kommunistia sai vammoja, yksi heistä pahoja.

"Olimme keskustelemassa vierastyöläisten kanssa, kun 60-70 ihmistä hyökkäsi kimppuumme. Useimmat heistä olivat tilallisia, ja heillä oli mukanaan albanialaisia henkivartijoita", jupakassa loukkaantunut Christos Giannaros kertoo.

"He löivät meitä sellaisella voimalla, että pakoonpääsy oli ihme. Siitä kuuluu kiitos vierastyöläisille, jotka tulivat väliin. Paikalla olleet poliisit eivät tehneet mitään suojellakseen meitä", hän jatkaa.

Sen jälkeen tilalliset tunkeutuivat työläisten leiriin lyöden monia ja ampuen ilmaan. He vaativat työväkeä lopettamaan lakon ja palaamaan mansikkapellolle.

Seuraavana päivänä Pame-ammattiliiton jäsenten kimppuun hyökättiin uudestaan, kun nämä yrittivät osoittaa mieltään edellispäivän tapahtumia vastaan. Tällöinkään poliisi ei pidättänyt ketään.

"Tämä on kuin suoraan 1800-luvulta, jolloin tilanherrat sanelivat voimalla omat maalakinsa ja naiset juoksivat vauvojen kanssa pellolle pakoon", rakennustyöläisten liiton aluejohtaja Giorgos Iliopoulos sanoo.

"Paikalliset viranomaiset ovat tienneet tilanteesta 15 vuoden ajan mutta eivät ole tehneet mitään. Se todistaa, että viranomaiset ovat tilallisten rikoskumppaneita. Hekin haluavat pitää köyhistä maista tulevat siirtolaiset köyhinä ja helposti hyväksikäytettävinä."

"Ei varaa palkankorotuksiin"

Paikalliset tuottajat ovat aiemmin väittäneet, ettei heillä ole varaa palkankorotuksiin.

Iliopouloksen mukaan se ei voi pitää paikkaansa, koska jokainen työläinen poimii 35-40 laatikkoa mansikoita työvuoronsa aikana ja viljelijä saa jokaisesta laatikosta 15 euroa.

Välikohtausten jälkeen kunnan viranomaiset vierailivat kylässä ja tekivät joitain nimellisiä suosituksia työläisten olojen parantamiseksi. Ulkomaalaiset palasivat pelloille, kun saivat päiväpalkan nostettua 28 euroon.

"Tämä on ensimmäinen pieni voitto", Iliopoulos sanoo. "Se auttaa vierastyöläisiä ymmärtämään, että vain yhteistoiminnalla he voivat puolustaa oikeuksiaan, joista monet - kuten sähkön, puhtaan veden, asunnon ja ihmisarvoisen palkan - me otamme annettuina."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia