Siviilit yhä useammin väkivallan uhreja Afganistanissa
Välinpiittaamattomuus siviiliuhreja kohtaan leimaa erityisesti hallitusta vastustavia joukkoja, mutta myös Afganistanin omaa turvallisuuskoneistoa, sanoo YK.
Siviiliuhrien määrä Afganistanissa on jatkanut kasvuaan samaan aikaan, kun väkivaltaisuudet hallituksen ja sitä vastustavien kapinallisten välillä ovat kiihtyneet, sanoo YK:n Afganistan-järjestö UNAMA.
Viime vuonna tienvarsipommeista, tulitaisteluissa ja teloituksissa sai surmansa lähes 3000 siviiliä ja yli 5600 haavoittui. Siviiliuhrien määrä kasvoi noin 14 prosentilla vuodesta 2012, ja väkivaltaisuudet vaativat samalla eniten nais- ja lapsiuhreja sitten vuoden 2009, UNAMA sanoo.
YK:n tilastojen mukaan hallitusta vastustavat joukot, joihin kuuluu talibanien lisäksi muita ryhmittymiä, olivat vastuussa 74 prosentista kuolemista.
Valtaosa surmatuista menetti henkensä tienvarsipommi-iskuissa, mitä voi YK:n mukaan pitää erityisen vakavana sotarikoksena. UNAMA:n mukaan on selvää, että siviilejä otettiin tarkoituksella iskujen kohteeksi, vaikka muun muassa taliban-liikkeen johtajat ovat luvanneet suojella tavallisia afgaaneja väkivallalta.
"Talibanien tulee lopettaa hyökkäykset siviilejä kohtaan ja summittaisten tienvarsipommien käyttäminen. Heidän pitää myös seurata kansainvälistä lakia määrittäessään kuka on siviili ja mikä on laillinen kohde", YK:n erityisedustaja Ján Kubiš sanoo.
Tilastot kertovat konfliktin siirtyneen asuttamattomalta maaseudulta kyliin ja muille asutetuilla alueille, sillä entistä useampi siviili menetti henkensä jouduttuaan hallituksen ja kapinallisten välisten taistelujen keskelle.
Hallituksen joukkojen surmaamien siviilien määrä kasvoi kähes 60 prosentilla. Kuolleiden korkea määrä on UNAMA:n mukaan huolestuttava, koska se osoittaa hallituksen omien joukkojen olevan usein välinpitämätön siviileille aiheutuvasta kärsimyksestä.
YK dokumentoi myös vuoden aikana useita tapauksia, joissa Afganistanin puolisotilaallinen paikallispoliisi teki vakavia ihmisoikeusrikkomuksia, mukaan lukien summittaisia teloituksia ja kostoiskuja. Poliisi tuntuu kuitenkin nauttivan korkeammalta taholta määrätystä rankaisemattomuudesta, sillä UNAMA ei löytänyt yhtään tapausta, josta olisi aloitettu rikostutkimusta tai asetettu ketään syytteeseen.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia