Sudanilaisnaiset innostuivat demokratiasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sudanilaisnaiset innostuivat demokratiasta

Yhä useammasta sudanilaisesta pidätyssellistä löytyy nainen.

(IPS) -- Kun Sudanin hallitus kiristää otettaan maan oppositiosta, yhä useammasta pidätyssellistä löytyy nainen.Yksi pidätetyistä demokratia-aktivisteista on lakinainen Asma Ahmed. Hän on vuonna 2011 kielletyn poliittisen ryhmän, SPLM-N:n jäsen. Ahmed vapautettiin 14. kesäkuuta viiden viikon pidätyksen jälkeen.

Ahmed uskoo, että naiset joutuvat Sudanin viranomaisten kynsiin yhä useammin, koska he ovat aktivoituneet poliittisesti ja yhteiskunnallisesti.

"Poliisit tähtäävät naisaktivisteihin, koska me levitämme viestimme tehokkaasti. Jollei niin olisi, ei meitä pidätettäisi...mutta pidätykset eivät vähennä naisten kiinnostusta aktivismiin", Ahmed vakuuttaa.

Kovat keinot käytössä

Amnesty International moittii Sudanin turvallisuuslakeja, jotka järjestön mukaan antavat turvallisuusviranomaisille kohtuuttoman laajat pidättämis- ja vangitsemisvaltuudet. Vangittujen kidutus on yleistä, ja pidätettyjäkin kohdellaan kaltoin.

Human Rights Watch -ihmisoikeusjärjestön mukaan Sudanin hallitus on pyrkinyt tukahduttamaan sekä poliittisten puolueiden että kansalaisjärjestöjen toimintaa.

Tarkkoja lukuja pidätettyjen ja vangittujen naisten määrästä ei tiedä kukaan. Sudanilaisen ihmisoikeusjärjestön mukaan pelkästään SPLM-N:n jäsenistä 600 on viranomaisten hallussa, heistä suuri osa on naisia.

Naiset hyötyvät demokratiasta

Sudanin oppositiossa aktiivisesti vaikuttavan Entisar Al-Agalin pidätys muistutti amerikkalaisen toimintaelokuvan kohtausta.

"He yrittivät pysäyttää autoni, mutta kiihdytin ja yritin päästä pakoon. He lähtivät seuraamaan minua ja törmäsivät autoni perään. Välttääkseni onnettomuuden pysäytin auton", hän kertoo.

Al-Agali vietti Omdurmanin naisvankilassa seuraavat 87 vuorokautta, joista 75 eristyssellissä.

Politiikan toimittaja Fatima Ghazzalin mukaan naiset ovat eturintamassa vaatimassa demokratiaa ja vapautta Sudaniin.

"Suurin osa maan sisäisistä pakolaisista on naisia, ja he kantavat sodan pahimmat seuraukset. Naiset myös kärsivät eniten autoritaarisista säännöistä, joten ei ole ihme, että naiset ovat innostuneimmin kampanjoimassa demokratiaa Sudanissa", Ghazzali huomauttaa.

Hän lisää, että myös poliisi on pannut merkille, että naiset ovat aktiivisesti mukana mielenosoituksissa ja kampanjoissa.

"He valittavat, että naisia ja toimittajia on aina paikalla, kun jossain osoitetaan mieltä."

Fatima Ghazzali itse vangittiin vuonna 2011 sen jälkeen, kun hän oli kirjoittanut artikkelin pidätettyjen mielenosoittajien joukkoraiskauksista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia