Suklaasta elsalvadorilaisten leipäpuu
Kaakao korvaa taudin vaivaamaa kahvipensasta El Salvadorissa. Ikivanhoja viljelymenetelmiä elvytetään ja kyliä kehitetään.
(IPS) -- "Ennen en kaakaota juodessani edes tiennyt, millaisessa puussa se kasvaa", tunnustaa elsalvadorilainen Miriam Bermúdez, 52. Nyt hän kasvattaa muiden kyläläisten kanssa kaakaopuun taimia tulevia viljelyksiä varten.
Kaakaon historia ulottuu El Salvadorissa espanjalaisvalloitusta edeltäviin aikoihin, jolloin kaakaopapuja käytettiin alueella rahan tapaan. Niillä myös maksettiin veroja Espanjan kuninkaalle.
Sittemmin Salvadorin kaakaoviljelmät miltei katosivat tuholaisten ja kasvitautien hävittäminä. Kaakaon juonti ei loppunut, mutta herkkua jouduttiin tuomaan naapurimaista Hondurasista ja Nicaraguasta.
Nyt kaakaonkasvatusta elvytetään kovaa vauhtia, osin korvaamaan kahvia, jonka viljelmistä jo viidennes on joutunut kahviruosteeksi kutsutun sienitaudin kynsiin.
Työtä tuhansille
Viime joulukuussa perustettu Alianza Cacao El Salvador yhdistää osuuskuntia ja viljelijöitä eri puolilta maata. Sen tavoitteena on istuttaa viidessä vuodessa kaakaopuita 10 000 hehtaarin alueelle ja työllistää suoraan tai välillisesti 27 000 henkeä.
Hankkeen yli 20 miljoonan euron alkupääoma on saatu valtaosin Yhdysvalloista valtion kehitysapuvirastolta ja Buffettin säätiöltä.
"Elvytämme ikiaikaista viljelykulttuuria ja edistämme samalla kyliemme kehitystä”, selittää Calucon kunnan kulttuurikeskuksen johtaja María de los Ángeles Escobar.
Luomu kannattaa
Miriam Bermúdez innosti maan itäosissa Mercedes Umañan kunnassa sijaitsevan kotikylänsä viljelijöitä mukaan kaakaonkasvatukseen. Haastattelun aikana hän on tauolla koulutuksesta, jossa opetetaan tuottamaan luomulannoitetta.
Taimitarhassa kasvaa 25 000 kaakaopuun alkua, joissa riittää istutettavaa 25 hehtaarille. Niitä varjostamaan tarvitaan muita puita, joista saadaan hedelmiä tai puutavaraa. Hankkeeseen liittyy keinokastelujärjestelmä kuivuuden varalta.
Bermúdez on istuttanut seitsemän hehtaarin tilalleen keitto- ja tavallista banaania sekä vihanneksia turvatakseen ruokataloutensa. ”Minun ei tarvitse ostaa mitään torilta, koska saan kaiken omasta puutarhastani”, hän sanoo.
Kaakaonkasvattajat koulutetaan luomutuotantoon, "koska se on hyväksi ympäristölle ja tuotteista saa paremman hinnan", kertoo hankeneuvoja Griselda Alvarenga.
Tuotanto alkanut
Useimmissa kylissä on saatu alulle vasta kaakaopuiden taimien kasvatus, mutta Calucon naiset valmistavat jo kaakaota ja suklaata. Alueella toimi entuudestaan muutama kaakaoviljelijä, ja lisää raaka-ainetta on ostettu ulkomailta.
"Tuotantomme on vielä pientä, koska olemme vasta aloittaneet, mutta tavoitteemme on valmistaa 500 kiloa luomukaakaota kuukaudessa", sanoo Calucon seudun tuottajaosuuskunnan varapuheenjohtaja Raquel Santos.
Kaakaomassan ja suklaan valmistus työllistää nyt kymmenen naista Calucossa. Heihin kuuluu kolmen teinin leskiäiti Idalia Ramón, 38. Hän yritti aiemmin elättää lapsensa myymällä maissitortilloja ja iloitsee nyt kohentuneista tuloistaan.
Tämä on meille aivan uusi työ, aiemmin emme tienneet kaakaosta tai suklaasta mitään", hän tunnustaa.
El Salvadorin faktat
- Valtio Keski-Amerikassa
- Asukkaita 6,2 miljoonaa
- Kansallisen köyhyysrajan alla 37,8 %
- Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 84,5 %
- Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 115/187
(Lähde: YK)
Kommentit
Jos "kaakaoviljelmät miltei katosivat tuholaisten ja kasvitautien hävittäminä", niin mitä ihmeen järkeä on yrittää nyt elvyttää alaa luomuviljelyllä, jolla ei ole käytössään edes kunnon keinoja näitä uhkia vastaan?
Odotetut määrätkään sadoista eivät ole kaksisia. Niinpä tuo porukka asettaa koko tulevaisuutensa kahden tekijän varaan:
- jos onnella kuitenkin tuholaisista selvittäisiin ja
- länsimaiset ostajat ovat jatkossakin hulluina luomutuotteisiin, ja suostuvat maksamaan niistä enemmän.
Jos kävi näin ...
"Sittemmin Salvadorin kaakaoviljelmät miltei katosivat tuholaisten ja kasvitautien hävittäminä."
... miten ihmeessä uskotaan, että nämä luomuviljelmät nyt olisivat turvassa?
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia