Suomesta apua Filippiinien taifuunin uhreille – Myrsky vei mennessään tonneittain riisisatoa
Filippiineillä on totuttu taifuuneihin, mutta viime viikonloppuna maata moukaroinut myrsky oli poikkeuksellisen kova. ”Se, mitä luulin joeksi, olikin täysin veden alle jäänyt riisipelto”, kuvailee avustusjärjestö Oxfamin työntekijä April Bulanadi.
Filippiinit on parantanut varautumistaan taifuuneihin, mutta viime viikonloppuna iskenyt Mangkhut oli poikkeuksellisen kova. Kuva: Vanya R / Flickr.com / CC BY 2.0.
Kirkon Ulkomaanapu (KUA) myöntää katastrofirahastostaan 50 000 euroa taifuuni Mangkhutin uhrien auttamiseksi Filippiineillä.
Vuoden voimakkaimpana taifuunina pidetty Mangkhut pyyhkäisi Filippiinien yli viime viikonloppuna ja eteni sen jälkeen Etelä-Kiinaan.
YK:n mukaan yli 250 000 ihmistä 30 maakunnassa on kärsinyt taifuunin vaikutuksista. Yhteensä sen vaikutusalueella elää noin 4,6 miljoonaa ihmistä.
KUA:n toimittamat varat lähetetään järjestön yhteistyökumppanin, Filippiinien kirkkojen neuvoston NCCP:n kautta. Apua on pyydetty välttämättömiin perustarvikkeisiin, kuten ruokaan, hygieniapakkauksiin, huopiin ja suojiin. Järjestö kertoo olevansa myös valmis lähettämän asiantuntija-apua tuhoalueille.
Taifuuni aiheutti Filippiineillä maanvyörymiä, jotka ovat estäneet liikkumisen. Yli 1 200 evakuointikeskukseen on kerääntynyt lähes 138 000 ihmistä, ja lisäksi noin 16 000 elää sukulaisten tai ystävien luona. Useiden kymmenien arvioidaan kuolleen.
Uutistoimisto Reutersin mukaan maan viranomaiset ovat arvioineet, että taifuuni tuhosi noin 250 000 tonnia riisisatoa.
Yhteensä jopa 1,5 miljoonaa viljelijää ja yli 100 000 kalastajaa saattaa kärsiä myrskyn vaikutuksista. Avustusjärjestö Oxfam kertoo, että sen paikallisten työntekijöiden mukaan pohjoisella Cagayanin alueella sato on tuhoutunut täysin.
”Myrsky moukaroi Cagayania tunteja. Se, mitä luulin joeksi Iguigin kaupungissa, olikin täysin veden alle jäänyt riisipelto”, kuvailee avustusjärjestö Oxfamin työntekijä April Bulanadi järjestön tiedotteessa.
Hän kertoo nähneensä ennen myrskyä, miten jotkut viljelijät yrittivät epätoivoisesti saada sadon korjattua, mutta monet eivät onnistuneet.
”Tämä on sydäntä särkevää, koska ensi kuun piti olla sadonkorjuuaika. Tällä on murskaavat vaikutukset pienviljelijöihin, joista monet toipuvat vielä vuoden 2016 taifuunista.”
Taifuunit ovat Filippiineillä yleisiä, ja maa on parantanut katastrofivalmiuttaan etenkin vuonna 2013 iskeneen taifuuni Haiyanin jälkeen. Mangkhut, paikalliselta nimeltään Ompong, on kuitenkin ollut tänä vuonna maailman voimakkain taifuuni.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia