Suomi keskeyttää kehitysyhteistyönsä Afganistanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomi keskeyttää kehitysyhteistyönsä Afganistanissa

Afganistan on ollut Suomen tärkein kehitysyhteistyön kumppanimaa. Nyt hankkeet keskeytetään ja jatkoa arvioidaan uudelleen, kun maan tilanne selkiytyy.

Kaksi miestä vierekkäin, taustalla Afghanistan 2020 -logo.

Afganistanin ulkoministeri Haneed Atmar ja Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) YK:n tiloissa Genevessä viime marraskuussa. Kuva: Jess Hoffman / UN Geneva / CC BY-NC-ND 2.0.

Suomi jäädyttää toistaiseksi Afganistanissa käynnissä olleet kehitysyhteistyöhankkeensa. Ulkoministeriö kertoi tänään, että jatkoa arvioidaan yhdessä kansainvälisen yhteisön sekä kehitysyhteistyötä tekevien järjestöjen kanssa, kun maan tilanne selkiytyy.

Ääriliike Taliban valtasi Kabulin viime sunnuntaina ja on ottanut vallan käytännössä koko maassa.

”Meidän on katsottava tilanteen kehittymistä. Suomi ei ole kuitenkaan hylkäämässä Afganistanin kansaa, sen lapsia, naisia, miehiä, toimittajia, lääkäreitä, miinanraivaajia tai ihmisoikeustaistelijoita,” kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd) sanoo ulkoministeriön tiedotteessa.

Tuki on kanavoitu pääosin  Maailmanpankin hallinnoiman jälleenrakennusrahaston sekä YK-järjestöjen, kuten UN Womenin, huumeiden ja rikollisuuden torjunnasta vastaavan toimiston UNODC:n sekä lastenrahasto Unicefin kautta. Lisäksi apua ovat vieneet perille suomalaiset ja kansainväliset kansalaisjärjestöt.

”Suomen ja kansainvälisen yhteisön pitkäaikaisen tuen ansiosta Afganistanissa on nyt enemmän koulutettuja ja terveempiä kansalaisia, kuin jos emme olisi tehneet maassa kehitysyhteistyötä. Tämä ei häviä minnekään. Tavoitteenamme on yhdessä kansainvälisten kumppaneiden kanssa suojella saavutettuja tuloksia. Suomi edellyttää, että kumppanit noudattavat ihmisoikeuksia”, sanoo Skinnari sanoo.

Afganistan on ollut viime vuosina Suomen tärkein kehitysyhteistyön kumppanimaan. Suomi myös isännöi viime syksynä Afganistanin kansainvälistä avustuskonferenssia, jossa maalle luvattiin yhteensä 13,2 miljardia dollaria seuraavien neljän vuoden ajaksi. Suomen tuki on ollut vuosittain noin 30 miljoonaa euroa, jos kaikki tukimuodot lasketaan yhteen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia