Uutiset Libanonin taloudellinen ja poliittinen kriisi
Suurin osa Beirutin räjähdyksessä vaurioituneista rakennuksista on korjattu – Nyt kodittomuutta aiheuttaa nopeasti paheneva köyhyys
Libanonissa elokuussa tapahtuneen räjähdyksen tuhoja on saanut korjattua, mutta nyt koronaviruspandemia, rajut rajoitustoimet ja talouskriisi ajavat ihmisiä köyhyyteen. Monella ei yksinkertaisesti ole varaa vuokraan.
Räjähdystuhoja Beirutissa elokuussa 2020. Kuva: World Scouting / CC BY-NC-ND 2.0.
Libanonin pääkaupungissa Beirutissa tapahtuneesta tuhoisasta räjähdyksestä tulee tällä viikolla kuluneeksi puoli vuotta.
Huolimattomasti varastoidun ammoniumnitraattilastin räjähdyksessä elokuussa 2020 kuoli noin 180 ihmistä ja loukkaantui 6 500. Noin 300 000 ihmistä menetti tilapäisesti kotinsa.
Nyt suurin osa noin 200 000 vaurioituneesta rakennuksesta on korjattu. Valtava määrä perheitä on kuitenkin niin köyhiä, että häätöjen ja kodittomuuden määrä on kasvanut, kertoo avustusjärjestö Norjan pakolaisneuvosto (NRC).
”He ovat kasvavassa määrin työttömiä, he eivät pysty maksamaan vuokraa, heillä on valtavat velat ja he ovat yhä riippuvaisempia avusta. Kymmenet tuhannet eivät saa uutta kotia tai pysty palaamaan sinne, missä he asuivat aiemmin”, sanoo NRC:n Libanonin maajohtaja Carlo Gherardi tiedotteessa.
Räjähdyksestä eniten kärsineet elivät jo valmiiksi Beirutin köyhimmillä alueilla. Noin 70 000 ihmistä menetti työnsä räjähdyksen seurauksena.
Kansainvälinen yhteisö lanseerasi mittavan avustusprojektin räjähdyksen jälkeen, ja se on tulossa päätökseensä lähiaikoina.
Haasteena on kuitenkin se, että Libanonissa oli vaikea taloudellinen ja poliittinen kriisi jo ennen räjähdystä. Hallinto on tehoton, maa on ylivelkaantunut, pankkisektori on kriisissä ja inflaatio jyllää. Yli puolet ihmisistä elää köyhyydessä.
Lisäksi koronaviruspandemia pahentaa tilannetta. 6,8 miljoonan asukkaan maassa yli 300 000 ihmistä on saanut tartunnan ja yli 3 000 kuollut.
Tapausten kasvun seurauksena Libanonissa on ollut yli kolmen viikon ajan jatkuva ulkonaliikkumiskielto kaikille paitsi välttämättömien alojen työntekijöille. Taloudellista tukea ihmisille ei anneta. Ruokaa saa kaupoista vain kotiinkuljetuksena, mikä on köyhimmille usein mahdotonta, kertoo uutiskanava Al-Jazeera.
Viime viikolla ulkonaliikkumiskiellon kerrottiin jatkuvan helmikuun 8. päivään asti ilman taloudellista tukea kansalle. Se nostatti maan köyhimpiin kuuluvassa Tripolin kaupungissa rajuja mielenosoituksia ja kahakoita protestoijien ja turvallisuusjoukkojen välillä. Yksi ihminen kuoli ja kymmeniä loukkaantui kahakoissa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia