Sveitsiin perustettiin ebolarokotevarasto – Maailman pelätyimpiin kuuluvaa tartuntatautia voi nyt ehkäistä helpommin
Ebolaan kehitettiin muutama vuosi sitten rokote, jolle ei kuitenkaan ole taudin harvinaisuuden vuosi luonnollisia markkinoita. Nyt rokotteita on saatavilla viikon varoitusajalla – tosin aluksi vain vajaat 7 000 annosta.
Liberiassa testattiin ebolarokotetta vuonna 2017. Kuva: NIAID / CC BY 2.0.
Kansainväliset terveys- ja avustusjärjestöt ovat perustaneet ebolarokotevaraston. Sen tarkoituksena on saada tulevaisuuden epidemiat hallintaan varmistamalla, että erityisessä tartuntariskissä olevat rokotetaan.
Rokotevarastoa koordinoi Maailman terveysjärjestöstä (WHO), YK:n lastenjärjestö Unicefistä, Punaisen Ristin ja Puolikuun federaatiosta sekä Lääkärit ilman rajoja -järjestöstä koostuva ryhmä, joka päättää myös kolera-, aivokalvontulehdus- ja keltakuumerokotteiden jaosta.
”Ebolarokotteet ovat tehneet yhden pelätyimmistä taudeista ehkäistäväksi. Uusi varasto on erinomainen esimerkki solidaarisuudesta, tieteestä ja yhteistyöstä kansainvälisten järjestöjen ja yksityisen sektorin välillä ihmishenkien pelastamiseksi”, kiitteli WHO:n pääsihteeri Tedros Adhanom Ghebreyesus tiedotteessa viime viikolla.
Ebola on verenvuotoa aiheuttava kuumetauti, johon ei ole varsinaista hoitoa. Se tarttuu suorassa kosketuksessa sairastuneen tai kuolleen henkilön ruumiineritteisiin. Kuolleisuus vaihtelee 25:n ja jopa 90 prosentin välillä.
Historian pahimmassa, vuosina 2013–2016 Länsi-Afrikassa riehuneessa ebolaepidemiassa, kuoli yli 11 300 ihmistä. Tautiaaltoja on viime vuosina ollut useita myös Kongon demokraattisessa tasavallassa.
Ebolaan kehitettiin muutama vuosi sitten tehokkaaksi osoittautunut rokote, jota on käytetty poikkeusluvalla Guineassa ja Kongossa. Nyt varastoitavalla rokotteella on viralliset luvat Euroopassa, Yhdysvalloissa ja kahdeksassa Afrikan maassa. Myös WHO on hyväksynyt sen.
Varasto haluttiin perustaa, koska ebolaepidemiat ovat suhteellisen harvinaisia eikä rokotteelle ole luontaisia markkinoita. Kun epidemioita tulevaisuudessa tulee koordinointiryhmä tekee päätöksen rokotteen jakamisesta 48 tunnin kuluttua pyynnöstä.
Tavoitteena on, että rokotteet saadaan perille Sveitsissä sijaitsevasta varastosta tarvittaessa viikossa. Tarkoituksena on rokottaa pääosin riskiryhmiä, kuten terveydenhuollon työntekijöitä.
Aluksi annoksia on varastossa vain 6 890 kappaletta, vaikka suositus on puoli miljoonaa. Tavoitteen saavuttamiseen voikin mennä kolme vuotta, muistuttaa Lääkärit ilman rajoja.
”Ponnisteluja ebolarokotteen kehittämiseksi on nyt jatkettava. Varaston ei pitäisi esimerkiksi rajoittaa jatkotutkimuksia parhaista rokotestrategioista, joilla voidaan vastata ebolaepidemioihin parhaiten tulevaisuudessa. -- Varaston luomisen ei pitäisi myöskään estää täydentävien rokotteiden ja hoitojen kehittämistä”, sanoo järjestön epidemiajohtaja Natalie Roberts tiedotteessa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia