Sykloni Amphan on vaikuttanut jopa kymmenen miljoonan ihmisen elämään Bangladeshissa – ”Puoli miljoonaa perhettä on saattanut menettää kotinsa”
Jopa 180 kilometriä tunnissa puhaltavia tuulia mukanaan tuonut sykloni on tuhonnut taloja, katkonut sähköjä ja vienyt viljasatoa Intiassa ja Bangladeshissa. YK:n mukaan myrskyn tieltä ehdittiin kuitenkin evakuoida noin kolme miljoonaa ihmistä.
Bangladesh kärsii usein sykloneista. Pääkaupunki Dhaka välttyi tällä kertaa tuhoilta. Kuva: Francisco Anzola / CC BY 2.0.
YK:n alustavien arvioiden mukaan sykloni Amphan on vaikuttanut noin kymmenen miljoonan ihmisen elämään Bangladeshissa.
”Puoli miljoonaa perhettä on potentiaalisesti menettänyt kotinsa. -- Sähköt ovat poikki monista kaupungeista, jotka yrittävät saada koronaviruksen kuriin”, kertoi YK:n edustaja Stéphane Dujarric eilen.
Sykloni rantautui Bangladeshiin ja Intiaan keskiviikkona iltapäivällä paikallista aikaa. Se toi mukanaan jopa 180 kilometriä tunnissa puhaltavat myrskytuulet sekä kovia sateita ja tulvia. Tämänhetkisten arvioiden mukaan lähes sata ihmistä on kuollut, suurin osa Intiassa.
”Jopa Bangladeshin standardeilla tämä oli voimakas myrsky, ja tiimimme ovat kentällä arvioimassa tilannetta. Olemme saaneet tietoja, että yli viideltä miljoonalta ihmiseltä katkaistiin sähköt heidän oman turvallisuutensa vuoksi, kun tuulet katkoivat linjoja, tuhosivat koteja ja repivät puita juuriltaan”, kertoo Mostak Hussain, Pelastakaa Lapset -järjestön humanitaarinen johtaja Bangladeshissa.
YK:n katastrofiavun koordinaatiotoimisto (OCHA) arvioi eilen, että noin miljoona ihmistä on ilman sähköjä Bangladeshissa. Myrsky tuhosi myös satoa, ja suolaveden tunkeutuminen maalle ja makeaanveteen voi vaikuttaa ihmisten elinkeinoihin vielä parin kolmen vuoden ajan. Intian Kolkatassa tuuli ja vesi ovat vahingoittaneet muun muassa lentokenttää ja teitä.
Yli kolme miljoonaa ihmistä ehdittiin kuitenkin evakuoida ennen myrskyn tuloa. Ainakin Bangladeshissa evakuointikeskuksissa oli tarjolla myös hengityssuojaimia, desinfiointiaineita ja käsienpesupaikkoja koronaviruksen vuoksi.
Myrskyn pelättiin osuvan myös Bangladeshin Cox’s Bazarin pakolaisleirille, jossa havaittiin viime viikolla ensimmäiset koronavirustartunnat, mutta vahingot ovat ilmeisesti jäämässä vähäisiksi.
Avun tarpeen arviointi on vielä kesken. Kaatuneet puut ovat tukkineet teitä, mikä vaikeuttaa avun perille toimittamista. Koronavirus tekee avustustyöstä monimutkaisempaa, ja sähkökatkojen vuoksi myös viestintä avustustiimien kanssa on vaikeaa. Pelastakaa Lapset kertoo.
Kommentit
En itse ole ulkomailla, mutta tuo surullisen kuuluisa myrsky on mainittu myös SOS-Lapsikylän sivuilla.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia