Taliban kieltää YK:n ihmisoikeusraportoijaa saapumasta Afganistaniin – ”Huolestuttava signaali” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Taliban kieltää YK:n ihmisoikeusraportoijaa saapumasta Afganistaniin – ”Huolestuttava signaali”

YK:n erityisraportoija Richard Bennett on kutsunut naisten kohtelua Afganistanissa ”gender-apartheidiksi”. Talibanin mukaan Bennett levittää propagandaa.

Mies ja nainen istuvat pöydän takana.

Richard Bennett valittiin vuonna 2022 raportoimaan Afganistanin ihmisoikeustilanteesta. Kuva: Pierre Albouy / UN Photo, UN Geneva / CC BY-NC-ND 2.0 DEED.

Afganistanin Taliban-hallinto on ilmoittanut, että YK:n erityisraportoija Richard Bennettiä ei enää päästetä maahan.

Bennettin mandaattina on raportoida Afganistanin ihmisoikeustilanteesta. Hänet nimitettiin tehtäväänsä keväällä 2022, runsaat puoli vuotta sen jälkeen, kun Taliban oli kaapannut Afganistanissa vallan.

Taliban on muun muassa kieltänyt tyttöjen koulunkäynnin kuudennen luokan jälkeen. Naiset eivät saa liikkua ilman miespuolista holhoojaa pitkiä matkoja. Väärin pukeutuvia pidätetään, ja naisilta on kielletty pääsy niin huvipuistoihin kuin urheilemaankin.

Bennett on kutsunut naisten sortoa ”gender-apartheidiksi” ja arvioinut, että kyseessä voivat olla rikokset ihmisyyttä vastaan. Hän kritisoi myös kesäkuista YK:n ja Talibanin välistä konferenssia, jonne ei kutsuttu naisaktivisteja, kertoo uutistoimisto AFP.

Viime viikolla Bennett oli mukana YK-asiantuntijoiden lausunnossa (pdf), jossa vaadittiin, ettei kansainvälinen yhteisö normalisoisi suhteitaan Talibaniin.

Talibanin mukaan Bennett ei saa saapua maahan, koska tämä ”levittää propagandaa” ja koska tähän ei voi luottaa, kertovat kansainväliset mediat. 

Bennett sanoi lausunnossaan pitävänsä päätöstä huolestuttavana signaalina siitä, miten maa sitoutuu YK:hon ja kansainväliseen yhteisöön ihmisoikeuskysymyksissä.

”Olen yrittänyt jatkuvasti toimia läpi näkyvästi de facto -viranomaisten kanssa. -- Kun näkemyksissä on eroa, vastaus on rakentava dialogi. Vaadin Talibania perumaan päätökseensä ja toistan halukkuuteni ja mahdollisuuteni matkustaa Afganistaniin”, hän sanoi lausunnossaan.

Bennett ilmoitti jatkavansa työtä maan ulkopuolella. Maahan jää edelleen YK:n Afganistan-missio eli UNAMA.

YK:n erityisraportoijat ovat YK:n ihmisoikeusneuvoston nimittämiä riippumattomia asiantuntijoita. He eivät ole YK:n henkilökuntaa eivätkä saa työstään palkkaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia