Talibanit pakottavat yhä nuoremmat tytöt peittäviin vaatteisiin – Viidesluokkalainen Darya hakattiin, koska hänellä ei ollut niqabia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Talibanit pakottavat yhä nuoremmat tytöt peittäviin vaatteisiin – Viidesluokkalainen Darya hakattiin, koska hänellä ei ollut niqabia

Muutamissa Afganistanin maakunnissa on jaettu burkia jopa vain neljäsluokkalaisille tytöille. Tytöt ovat menettäneet opiskeluintonsa, kertoo opettaja Zakia.

Katukuva.

Katukuva tyhjenee ja synkistyy. Naiset ja tytöt pysyvät kodeissaan. Kuva: Learning Together -verkosto.

(IPS/Learning Together) -- Afganistanissa valtaa pitävät talibanit pakottavat naiset ja yhä nuoremmat tytöt käyttämään kodin ulkopuolella kaiken peittävää burkaa ja kulkemaan vain miespuolisen sukulaisen saattamana. Tottelemattomia uhkaavat vankeus, kidutus ja raiskaus.

Afganistanissa toimivan YK:n alaisen järjestön heinäkuun alkupuolella julkaiseman raportin (pdf) mukaan talibanit ovat rajoittaneet rajusti naisten ja tyttöjen mahdollisuuksia koulutukseen, työhön ja pukeutumiseen. Heitä ohjeistetaan käyttämään peittäviä kaapuja eivätkä he saa matkustaa ilman mahramia eli miespuolista lähisukulaista. Naisilta on kielletty pääsy julkisiin puistoihin. Talibanit ovat vaikeuttaneet merkittävästi naisten osallistumista työelämään.

Raportin mukaan Afganistanissa vallitsee pelon ilmapiiri. Tämä näkyy ja tuntuu jokapäiväisessä elämässä.

Hyveiden edistämisen ja paheiden torjumisen ministeriön katupartiot kiertävät kaduilla. Ne huomauttavat, jos naisten ja tyttöjen pukeutuminen ei ole talibanien määräysten mukaista tai jos he kulkevat ilman mahramia.

Jos naiset yrittävät puolustaa oikeuksiaan ja sanoa jotakin, heidät lähes poikkeuksetta pidätetään. Kukaan ei tiedä, mitä heille sen jälkeen tapahtuu.

Kouluun vain burkan peitossa

Muutamissa provinsseissa on jaettu nelos-, viitos- ja kuutosluokkalaisille koulutytöille burkia. Samalla on varoitettu siitä, että yksikään 8 vuotta täyttänyt tyttö ei saa tulla kouluun ilman kaiken peittävää burkaa.

Opettajana toimiva Zakia sanoo, että nuoret tytöt ovat menettäneet kouluintonsa ja muistuttavat nyt enemmänkin ”elottomia ruumiita”. Hän kertoo, että talibanit jakoivat vain silmät paljaaksi jättäviä niqabeja 9–12-vuotiaille tytöille.

”Jos joku heistä tulee ilman niqabia kouluun, hänelle tulee koulunkäyntikielto. Niqabin käyttö on monelle tytölle todella hankalaa. Monet heistä itkivät. Mitä voimme tehdä tilanteen helpottamiseksi? Emme mitään,” Zakia sanoo.

Tytöt tahtovat olla poikia nykyisessä tilanteessa. Esimerkiksi Maleehan tytär Darya opiskelee maan pohjoisosassa sijaitsevassa Balkhin provinssissa viidennellä luokalla. Tytär on äitinsä mukaan muuttunut hyvin tunteelliseksi ja syrjäänvetäytyväksi.

”Hän tahtoisi olla poika ja opiskella lääkäriksi. Tyttäreni kertoi talibanien tulleen hänen kouluunsa ja kysyneen miksei hän käytä niqabia, vaikka on selvästi jo isokokoinen.”

”Olen vasta yhdentoista”, Darya oli vastannut, ”olen vielä pieni ja nuori”. Seurauksena oli, että talibanit hakkasivat tytön perusteellisesti ja kielsivät häntä tulemasta kouluun enää koskaan ilman niqabia. Äiti kertoi tyttärensä voineen siitä saakka huonosti ja pelkäävän tulevaisuutta.

Rajoitukset tiukkenevat päivä päivältä

Vaatepakkoja jakelevat omat perheetkin, etenkin miespuoliset perheenjäsenet, aviomiehet, isät ja veljet. Jopa perheiden äidit pakottavat tyttärensä käyttämään niqabia tai burkaa. Burkan alla pitää vielä olla pitkä musta ja kaiken peittävä vaate. Korkokenkien käyttö on kielletty. Jaloissa on aina oltava sukat, eikä mikään osa vartalosta saa näkyä.

Maryam on 28-vuotias naisoikeusaktivisti Koillis-Afganistanissa sijaitsevasta Takharin maakunnasta. Hän työskenteli yksityisyrityksessä ennen talibanien valtaannousua. Maryam kertoo, että rajoitukset tiukkenevat päivä päivältä.

”Ilma on kuumaa. Tuntuu kuin kaikki syttyisi palamaan. Talibanit eivät ota huomioon, että naisillakin saattaa olla hengitysvaikeuksia tai pieniä vauvoja mukanaan.”

”Talibaneille on tärkeää vain, että ulkona liikkuvalla naisella on miespuolinen sukulainen mukanaan ja päällään burka tai niqab”.

Imettävä nainen hakattiin, kun hän yritti syöttää itkevää vauvaansa hijabin alla Takharin pääkaupungin Taloqanin keskustassa. Hyveiden edistämisen ja paheiden estämisen ministeriössä työskentelevät talibanit eivät osoittaneet pienintäkään ymmärrystä naiselle.

Näin kertoo Maryam, joka oli itse todistamassa tapahtumaa: ”He haukkuivat ja loukkasivat naista tukalassa tilanteessa. Ympärillä olevat ihmiset vain katselivat sivusta. Naisen vauva itki ja putosi maahan. Kukaan ei ollut myötätuntoinen. Armoa ei tunneta edes raskaana olevaa naista kohtaan.”

Maryam kertoo myös, miten Darqadin alueella Takharissa oli annettu ohjeet perheille, jotta he ripustaisivat tietynvärisen lipun kotiportilleen, jos heillä on naimattomia naisia tai leskiä taloissaan.

Lyömäaseena kunnian menetyksen uhka

On iso riski vastustaa talibanien rajoituksia, etenkin Takharin provinssissa. Se on pieni alue, jossa talibanit nopeasti tunnistavat ihmiset.

Zainab on 32-vuotias yhteiskunta-aktiivi Takharissa. Hän toteaa, että talibanien painostusta on erittäin vaikea vastustaa.

“Näimme naisia, jotka haettiin kodeistaan keskellä yötä. Kukaan ei uskaltanut sanoa mitään eikä vedota mihinkään. Puolustajia ei noussut mistään,” Zainab kertoo.

Talibanit käyttävät miesten kunniaa painostuskeinona. Miehiä pilkataan, eivätkä he siksi pääse häpeämättä poistumaan kodeistaan. Tämän takia monet perheet itse rajoittavat naisten elämää, jotta perheiden kunnia säilyisi. Jos tilanne johtaa naisen itsemurhaan, talibanit aina antavat toisenlaisen selityksen. Perheet säilyttävät virallisesti elämänsä ja kunniansa.

Zainab kuvaa, mitä tapahtui talibanien saatua tietää, että eräs naapuruston nainen oli mennyt ulos ilman mahramiaan.

”Talibanit tulivat hänen kotiinsa ja veivät sieltä sekä naisen että hänen miehensä. He hakkasivat ja loukkasivat miestä hänen vaimonsa edessä. Tilanne oli kestämätön ja perhe muutti Takharista viereiseen provinssiin heti seuraavana päivänä. He olivat menettäneet kunniansa, eivätkä voineet enää kohdata naapureitaan.”

Artikkelin on tuottanut Learning Together -verkosto. Verkoston suomalaiset naistoimittajat ovat kouluttaneet afgaaninaistoimittajia vapaaehtoistyönä vuodesta 2009. Blogien kirjoittajat ovat Afganistanissa asuvia, Suomen tuella koulutettuja naistoimittajia, joiden henkilöllisyys salataan turvallisuussyistä. Artikkeli on editoitu aiemmin Suomen Kuvalehden verkkosivuilla julkaistusta Afgaaninaisen katse -palstan kirjoituksesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia