Teiniraskaudet kurittavat kehitysmaita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Teiniraskaudet kurittavat kehitysmaita

Useimmat teiniraskaudet tapahtuvat avioliitossa, kertoo YK:n väestörahasto UNFPA.

Yli 7,3 miljoonaa alaikäistä saa lapsen joka vuosi kehitysmaissa, kertoo YK:n väestörahasto UNFPA. Järjestö on erityisen huolissaan alle 15-vuotiaista, joita on reilu neljännes koko määrästä. Heidän riskinsä kuolla raskauteen tai synnytykseen on kaksi kertaa muita suurempi.

UNFPA:n vuotuisen State of the World Population -raportin mukaan prosentuaalisesti eniten teiniraskauksia on Länsi- ja Keski-Afrikassa, jossa noin joka kolmas 20–24-vuotiaista naisista on kertonut synnyttäneensä alaikäisenä. Nigerissä, Tšadissa, Malissa, Guineassa ja Mosambikissa yli 40 prosenttia tytöistä on synnyttänyt alaikäisenä. Teollisuusmaista teiniraskauksien kärjessä on Yhdysvallat, jossa vuonna 2011 synnytti yli 300 000 15–19-vuotiasta.

Kaikkialla maailmassa teiniraskaudet ovat yleisimpiä köyhien, kouluttamattomien ja maaseudulla elävien tyttöjen keskuudessa.

"Kyse on noidankehästä. Tytöillä ei ole koulutusta, sitten he tulevat raskaaksi, he saavat todennäköisemmin matalapalkkaisen työn, jolloin köyhyyden noidankehä edelleen jatkuu ja vaikuttaa teiniäitien lasten mahdollisuuksiin", kuvaili UNFPA:n varainhankinnan päällikkö Heimo Laakkonen raportin julkistustilaisuudessa keskiviikkona.

Yksi suurimmista syistä teiniraskauksiin ovat lapsiavioliitot – noin 90 prosenttia teiniraskauksista tapahtuu avioliitossa tai sen kaltaisissa olosuhteissa.

UNFPA:n mukaan ongelman kitkemisessä on liian pitkään keskitytty vain tyttöjen käyttäytymisen muuttamiseen, vaikka kyse on laajemmasta asiasta.

"Yhteiskunta syyttää liian usein vain tyttöä raskaaksi tulemisesta. Todellisuudessa teiniraskaus ei useimmiten ole valinta, vaan kyse on vaihtoehtojen puutteesta ja olosuhteista, joihin tyttö ei voi vaikuttaa", sanoo UNFPAn pääjohtaja Babatunde Osotimehin järjestön tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia