Tilasto: Jokaisessa toiminnassa olevassa parlamentissa on vähintään yksi naiskansanedustaja – ensimmäistä kertaa historiassa
Yli neljännes maailman kansanedustajista on naisia, mutta tasa-arvoon on matkaa vielä ainakin 80 vuotta, kertoo Parlamenttien välinen liitto.
Suomessa 45,5 prosenttia kansanedustajista on naisia. Kuva täysistunnosta maaliskuulta 2023. Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta.
Naisten osallistuminen politiikkaan on kasvanut. Ensimmäistä kertaa tilastohistorian aikana jokaisessa maailman maassa on nyt vähintään yksi naiskansanedustaja, kertoo Parlamenttien välinen liitto (IPU) uudessa tilastokatsauksessaan.
Naisten osuus maailman parlamentaarikoista oli vuodenvaihteessa 26,5 prosenttia. Edistystä on tapahtunut, sillä 25 prosentin haamuraja ylitettiin vasta kaksi vuotta sitten.
Naiskansanedustajien joukko on myös yhä moninaisempi. Esimerkiksi Brasiliassa ennätysmäärä mustia naisia asettui ehdolle, katsauksessa kerrotaan.
IPU:n mukaan huono uutinen kuitenkin on, että viime vuonna naisten osuus kansanedustajista kasvoi vain 0,4 prosenttia ja kasvu oli hitainta kuuteen vuoteen. Siksi kestää vielä ainakin 80 vuotta ennen kuin parlamenteissa saavutetaan täysi tasa-arvo.
”Tällä hetkellä yksi tärkeimmistä esteistä on seksismin, häirinnän ja väkivallan ilmasto, jota todistamme ympäri maailman. Se koskee koko maailmaa eikä liity vain tiettyyn alueeseen. Se vaikuttaa naisten osallistumiseen poliittiseen elämään”, sanoi IPU:n pääsihteeri Martin Chungong YK:n uutiskeskuksen mukaan.
Chungongin mukaan trendi on kasvava. Hän viittasi siihen, että esimerkiksi Uuden-Seelannin pääministerin Jacinda Ardernin ja Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeonin hiljattaisten erojen taustalla on häirintää.
IPU:n tuoreimpien tilastojen mukaan vasta kuudessa maailman maasta naisia on kansanedustajista vähintään puolet. Näitä maita ovat Ruanda, Kuuba, Nicaragua, Meksiko, Uusi-Seelanti ja Arabiemiirikunnat.
Ruandassa yli 60 prosenttia parlamentin alahuoneen jäsenistä on naisia; ylähuoneessa osuus on vasta runsaan kolmanneksen.
Suomi on 45,5 prosentin osuudellaan 15:s ja sijoittuu Pohjoismaiden joukossa häntäpäähän. Islannissa, Norjassa ja Ruotsissa osuus on suurempi.
Alle kymmenen prosentin naisedustus on ainakin 22 maassa. Pahnanpohjimmaisena on Jemen, jossa ylähuoneessa on vain yksi naiskansanedustaja.
Listalta puuttuvat Eritrea, Haiti, Tunisia, Venezuela, Afganistan, Myanmar ja Sudan. Osasta ei ole saatavilla tietoja juuri tällä hetkellä, osassa taas ei ole toimivaa parlamenttia.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia