Toimittajia kuoli 2007 lähes ennätysmäärä
Väkivalta työtään tekeviä toimittajia vastaan on viime vuosina noussut ennennäkemättömän suureksi, sanoo Kansainvälinen journalistiliitto IFJ. Toimittajakuolemat ovat olleet huikean korkealla tasolla jo kolmena vuonna peräkkäin.
Väkivalta pysyi ennätystasolla viime vuonnakin. IFJ:n mukaan viime vuonna kuoli työtehtävissä 171 toimittajaa. Edellisen vuoden luku, 177 kuollutta toimittajaa, oli järjestön tilastojen suurin.
- Kollegamme ovat väkivallan kohteina työnsä vuoksi, sanoi IFJ:n puheenjohtaja Jim Boumelha. Erityisesti taistelukentillä, kuten Irakissa, toimittajia otetaan yhä erikseen kohteiksi. Myös Somaliassa, Afganistanissa, Sri Lankassa ja Pakistanissa tuli monia uhreja. Myös puhtaita onnettomuuksia oli hieman edellisvuotta enemmän.
Pahin paikka toimittajille oli edelleen Irak, missä kuoli viime vuonna 65 toimittajaa ja muuta uutistyöläistä. Yhtä lukuunottamatta kaikki Irakissa kuolleet toimittajat olivat Irakin kansalaisia.
- Kuten tavallista, suurin osa työnsä vuoksi tapetuista journalisteista ja muista uutistyöläisistä on kuollut kotimaassaan ja kotipaikkakunnallaan ja teki töitä kansalliselle tai paikalliselle medialle, sanoi Jim Boumelha.
IFJ julkaisee tammikuun puolivälissä yksityiskohtaisen raportin kaikista journalistien ja muiden uutistyöläisten kuolemista 2007.
IFJ:n tilastojen yksityiskohtia:
Murhia ja väkivaltaisia kuolemia 134
Kuolemia onnettomuudessa 37
Vaarallisin alue oli Lähi-Itä, missä kuoli 68 kollegaa
Eniten kuolleita oli Irakissa (65), Somaliassa (8) ja
Pakistanissa (7)
Muita erityisen vaarallisia paikkoja olivat Meksiko (6),
Sri Lanka (6) ja Filippiinit (5)
Monet muutkin järjestöt, mm. Toimittajat ilman rajoja (RSF) IPI ja CPJ tilastoivat toimittajakuolemia. RSF:n mukaan kuolleita vuonna 2007 oli 86, mutta järjestö tilastoi vain toimittajat, jotka ovat kuollessaan olleet suoraan journalistisissa tehtävissä. RSF:n tilastoihin eivät myöskään päädy muut uutistyössä olleet, kuten fikserit, tulkit ja autonkuljettajat. Onnettomuuksissa kuolleet tai ne, joiden kuolinsyy on yhä avoin, eivät myöskään päädy tilastoon.
Toimittajia myös vangittiin viime vuonna runsaasti. RSF:n mukaan joka päivä vähintään kaksi toimittajaa joutui vankilaan ja vuoden lopussa telkien takana oli 135 toimittajaa. Eniten pidätyksiä tehtiin Pakistanissa, Kuubassa ja Iranissa.
Lisätietoja:
IFJ:n tiedote
IFJ:n lista vuonna 2007 kuolleista journalisteista ja muista uutistyöläisistä (xls-taulukko)
INSI:n listat ja tapauskohtaiset kertomukset vuoden 2007 uhreista
RSF: tiedote 2007
CPJ:n raportti 2007
IPI Death Watch 2007
Julkaisija: SJL
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia