Toimittajia yhä enemmän panttivankeina
Tietyille konfliktialueille on kehittynyt täysimittainen panttivankiteollisuus, sanoo Toimittajat ilman rajoja.
Toimittajien ottaminen panttivangiksi on lisääntynyt tänä vuonna yli kolmanneksen viime vuodesta, kertoo Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF). Järjestön tällä viikolla julkaisemien tilastojen mukaan tällä hetkellä 54 toimittajaa on panttivankina.
"Tietyillä konfliktialueilla on kehittynyt täysimittainen panttivankiteollisuus. Olemme erittäin huolissamme panttivankeina pidettävien toimittajien kasvaneesta määrästä", sanoo järjestön pääsihteeri Christophe Deloire.
Eniten panttivankeja on Syyriassa ja Irakissa, jossa vankeja ottaa etenkin äärijärjestö Isis. RSF on kuitenkin erityisen huolissaan Jemenistä, jossa huthikapinalliset sekä al-Qaida ovat ottaneet panttivangiksi tänä vuonna jo 33 ihmistä; viime vuonna panttivankeja otettiin vain kaksi. 13 on edelleen vankina.
RSF on julkaissut uuden toimittajien turvallisuusoppaan vaarojen lisääntymisen vuoksi yhteistyössä YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon kanssa.
Muulla tavoin kiinniotettuna on tällä hetkellä153 toimittajaa, 14 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Eniten toimittajia on vangittuna Kiinassa, Egyptissä, Iranissa sekä Eritreassa. Myös Turkki on tilastojen kärjessä: maassa on pidätetty tänä vuonna eniten toimittajia, järjestö kertoo.
RSF tilastoi myös katoamisia, joita tänä vuonna on raportoitu kahdeksan. Myös katoamiset tapahtuvat pääosin konfliktialueilla, joissa tutkimuksia on vaikea tehdä. Suurin ongelma on Libyassa, järjestö kertoo.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia