Tsadin entinen diktaattori entistä lähempänä oikeutta
Oikeudenkäynti järjestetään Senegalissa, jossa Hissène Habré on ollut maanpaossa 21 vuotta.
Kansainvälinen ihmisoikeustuomioistuin ICJ on antanut päätöksen, että Senegalin tulee saattaa ihmisoikeusrikkomuksista syytetty Tsadin entinen diktaattori Hissène Habré oikeuteen tai luovuttaa hänet Belgiaan.
Belgia oli nostanut tuomioistuimeen syytteen Senegalia vastaan siitä, että maa laiminlöi YK:n kidutuksen vastaisen säädöksen mukaisen velvollisuutensa selvittää rikokset ihmisyyttä vastaan.
Hissène Habréa epäillään systemaattisesta kidutuksesta ja poliittisista teloituksista hallintokaudellaan 1982-1990 Tsadissa. Hän on ollut maanpaossa Senegalissa 21 vuotta.
Senegalin uusi presidentti Macky Sall valitsi päätöksen jälkeen, että oikeudenkäynti käydään Dakarissa ja se alkaa vuoden lopulla. Maa päätti 24 heinäkuuta perustaa erillisen oikeusistuimen käsittelemään Habrén tapausta.
"Päätös on voitto Hissène Habrén uhreille, jotka ovat taistelleet 21 vuotta päästäkseen oikeuteen. Se on myös vahva viesti Senegalin uusille johtajille, että heidän täytyy tehdä osansa Habrén saattamisesta vastuuseen teoistaan," sanoo Reed Brody HMW:stä, joka on työskennellyt uhrien kanssa 13 vuotta.
Dakarin tuomioistuin aloitti oikeudenkäynnin vuonna 2005 Habréa vastaan, mutta päätti myöhemmin, että sillä ei ole valtuuksia tuomita ulkomaalaista kidutuksesta, joka on tapahtunut maan rajojen ulkopuolella.
Oikeudenkäynnin jäätyä kesken Belgia antoi kansainvälisen pidätyskäskyn vuonna 2005 ja on pyytänyt Habréa luovutettavaksi neljä kertaa oikeudenkäyntiä varten, josta Senegal kieltäytyi. Lopulta maa nosti syytteen Senegalia vastaan ihmisoikeustuomioistuimeen. Tuomioistuimen päätös tuli 20 heinäkuuta.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia