”Tuntuu kuin muu maailma sanoisi, että afrikkalaisten naisten kuolemisella ei ole yhtä paljon väliä” – Puuhellan käyttö saastuttaa ja tappaa Afrikan maissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

”Tuntuu kuin muu maailma sanoisi, että afrikkalaisten naisten kuolemisella ei ole yhtä paljon väliä” – Puuhellan käyttö saastuttaa ja tappaa Afrikan maissa

Polttopuun keruu vie naisilta Saharan eteläpuolisessa Afrikassa usein tunteja päivässä. Puunpoltto myös saastuttaa sisäilmaa ja vie ihmishenkiä. Jos kyse olisi sodassa kuolleista, maailma tietäisi kyllä, mitä tehdä, sanoo YK:n kestävän energia erityisedustaja Damilola Ogunbiyi.

Kattila tulella.

Afrikan maissa polttopuun keräily vie naisilta ja tytöiltä keskimäärin yli kaksi tuntia joka päivä. Kuva: Peter Kapuscinski / World Bank Photo Collection / CC BY-NC-ND 2.0 DEED.

(IPS) -- Kautta Afrikan mantereen polttopuun keräily vie keskimäärin 2,1 tuntia naisten ja varsinkin tyttöjen jokaisesta päivästä. Se on riski naisille ja heikentää merkittävästi tyttöjen mahdollisuuksia opiskella ja tehdä tuottavaa työtä.

”Olin yksi niistä lapsista, jotka saapuvat joka päivä kouluun myöhässä jos ollenkaan. Vartuin Keski-Kenian Limurussa, lähellä Kinaren metsää. Joka päivä säntäsin aamulla ensitöikseni metsään hakemaan polttopuuta aamupuuron valmistamista varten ja sen jälkeen syöksyin naapuriin kuivan puupalan kanssa lainaamaan tulta. Illalla toistin saman rutiinin”, ilmastoaktiivi Njambi Muigai kertoo.

Muigai osallistui YK:n ilmastokokoukseen Dubaissa, ja erityisesti istuntoon, jossa puitiin ruuanlaiton sähköistämistä.

”Jos aiomme todella edetä kohti hiilipäästöjen nollatasoa, tällaisissa korkean tason foorumeissa täytyy olla tilaa keskustelulle ilmastosta, puhtaasta energiasta ja naisten voimaannuttamisesta”, Muigai painottaa.

Sisäilman saasteet sairastuttavat ja tappavat

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa 940 miljoonalla ihmisellä ei ole käytössään saastuttamatonta keinoa valmistaa ruokaa. Biomassan runsas käyttö ruuanlaitossa vaikuttaa kielteisesti terveyteen, sukupuolten tasa-arvoon, ilmastoon ja ympäristöön.

Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n raportti (pdf) puhtaasta ruuanlaitosta kertoo, että Saharan eteläpuolisen Afrikan 29 maassa alle viidennes väestöstä pystyy kokkaamaan saastuttamatta.

Puolet ruokansa saastuttavasti valmistavista ihmisistä asuu viidessä maassa: Nigeriassa, Etiopiassa, Tansaniassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Ugandassa.

Päästöt puun poltosta sisäilmaan ovat tärkeimpiä globaalin tautitaakan kasvattajia. Niistä koituu arviolta 3,8 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa vuosittain.

”Tämä on ongelma myös Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa, mutta Afrikan luvut ovat erityisen huolestuttavia. Neljä viidestä afrikkalaisesta perheestä käyttää primitiivisiä puuhelloja. Se ryöstää naisilta aikaa, sillä nainen voi joutua käyttämään jopa neljä tuntia päivässä polttopuun keräilyyn. WHO sanoo, että alkeellisen ruuanlaittotekniikan aiheuttamien hengitystiesairauksien vuoksi puoli miljoonaa afrikkalaista naista kuolee ennenaikaisesti. Naiset kokkaavat odotusaikanaan, mikä vaikuttaa sikiön terveyteen. Ruokaa laittaessaan naiset kantavat vauvoja selässään, mikä aiheuttaa lapsille keuhko-ongelmia”, IEA:n toimitusjohtaja tohtori Fatih Birol sanoo.

Suurta epäoikeudenmukaisuutta

YK:n kestävän energian erityisedustaja, nigerialainen Damilola Ogunbiyi näkee ruuanlaiton aiheuttamat kuolemat tärkeimpänä sukupuolten tasa-arvokysymyksenä.

”Eurooppa on Afrikan naapuri. Minun kulttuurissani naapurit auttavat toisiaan vaikeuksien aikana. Kuolinluvut ovat uskomattomia. Tämä on suurta epäoikeudenmukaisuutta, joka olisi helposti ratkaistavissa.”

”Afrikassa naiset eivät pelkästään kuole ennenaikaisesti biomassasaasteen vuoksi, vaan he myös joutuvat moniin vaaroihin etsiessään polttopuuta pitkienkin kävelymatkojen päästä. Heidän täytyy kulkea rajojen ja kiistanalaisten alueiden halki.”

”Jos sama määrä ihmisiä kuolisi vuosittain sodassa, tietäisimme, mitä tehdä. Afrikkalaisena naisena tämä asiaintila masentaa minua erityisesti, sillä tuntuu kuin muu maailma sanoisi, että afrikkalaisten naisten kuolemisella ei ole yhtä paljon väliä kuin jos naisia kuolee muualla”, Ogunbiyi toteaa.

Ogunbiyi huomauttaa myös, että terveydelle haitallisten päästöjen lähteistä vallitsee vääriä käsityksiä. Nigerialaisanalyysi osoittaa, että Afrikassa suurimmat päästöt tulevat ruuanlaitosta, eivät dieselistä tai bensiinistä.

”Saastuttamaton ruuanlaitto on vähintään yhtä tärkeää kuin sähköistäminen, sillä se antaa naisille aikaa olla tuottavia yhteiskunnan jäseniä, nostaa ihmisiä köyhyydestä ja kiihdyttää maan bruttokansantuotteen kasvua”, Ogunbiyi korostaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia