Tuoksuva kahvihetki etiopialaisittain | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tuoksuva kahvihetki etiopialaisittain

Etiopialaiset juovat eniten kahvia Afrikassa.

Arkeen kuuluvista kahvihetkistä on alettu käyttää nimitystä kahviseremonia, koska kahvin valmistaminen ja nauttiminen kestää ainakin tunnin ja hotelleissa turisteja varten järjestetään erityisiä kahviseremonia-tilaisuuksia.

Yeshi Bogale valmistaa Kirkkopäivillä kahviseremonian.

Kahvi-kasvi on alunperin kotoisin Etiopiasta, Kaffan maakunnasta. Perimätiedon mukaan vuohipaimen "löysi" kahvin huomatessaan vuohiensa erityisen vilkkauden, kun ne olivat syöneet vuorilla kasvavien kahvipensaiden papuja.

Etiopialainen kahvi on erinomaista cafe arabica -laatua, ja sitä kasvatetaan luonnonmukaisesti, ilman kemikaaleja, pientiloilla 1 200 - 1 800 metrin korkeudessa.

Etiopialaiset juovat kahvia aina naapuriensa tai ystäviensä kanssa, ajan kanssa ja kauniisti. Yhteinen kahvihetki pitää pahat henget loitolla ja antaa tilaisuuden kuulumisten vaihtamiseen. Lapsetkin saavat olla mukana. Kahvihetken ansiosta päivästä tulee onnekas!

Kahvia tarjoaa aina nainen.

Lattialle levitetään tuoreita heiniä ja kukkia. Kiiltävänpunaiset kahvipavut pestään ja paahdetaan hiilillä. Sitä mukaa kun ne ruskettuvat, alkaa ihana aromi levitä. Sitten pavut jauhetaan ja kaadetaan kiehuvaan veteen savesta valmistettuun "jebenaan", pyöreäpohjaiseen mustaan kahvipannuun.

Kun kahvi on valmista ja nostettu selkiämään, sytytetään suitsuke. Lisää huumaavaa tuoksua!

Syötäväksi kahvin kanssa tarjotaan tavallisesti paahdettuja jyviä, "kolo". Usein myös paahdetaan popcorneja; paukahtelevat popcornit lentelevät hauskasti ilmassa.

Kahvia juodaan kolme kupillista. Ensimmäinen, "abol", on paksua ja vahvaa, toinen, "tona", vähän miedompaa ja kolmas - kun jebenaan on koko ajan lisätty vain vettä - jo aika laihaa. Kahviin voidaan lisätä sokeria, suolaa ja voita. Ja itse kahviin on saatettu sekoittaa jauhettua kaardemummaa tai inkivääriä.

Yeshi Bogalea vähän jännittää kahviseremonian valmistaminen. Onhan jo 14 vuotta siitä, kun hän 20-vuotiaana muutti Etiopiasta pienen Natnael-poikansa kanssa Suomeen. Eikä Suomessa ole helppoa saada edes etiopialaista kahvia. Yeshi kertoo löytäneensä Ethiopian Moccaa lopulta Stockmannilta, 29 euron kilohintaan.

Yeshi on kotoisin Holetan kaupungista läheltä Addis Abebaa. Siellä hän tutustui suomalaisiin lähetystyöntekijöihin, jotka pitivät mm. orpokotia. Lähetystyöntekijät lainaisivat hevosia hänen kotoaan ja ratsastivat niillä, Yeshi hoiti heidän lapsiaan ja oppi leipomaan suomalaista pullaa.

Suomessa hän on hoitanut lapsia, opiskellut kokiksi ja mm. työskennellyt Presidentti-hotellissa.

Kahviseremonian yhteydessä Yeshi Bogale tarjoaa ambasha-leipiä, vehnäjauhosta tehtyjä dabo-koloja ja popcornia.

Julkaisija: Kirkko ja Kaupunki

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia