Tutkijat: Ilmastonmuutos tuplasi Keski-Euroopan historiallisten tulvien todennäköisyyden | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkijat: Ilmastonmuutos tuplasi Keski-Euroopan historiallisten tulvien todennäköisyyden

Yhtä kovia sateita kuin Boris-myrskyn aiheuttamat nähdään vain 100–300 vuoden välein, mutta tulevaisuudessa ne voivat yleistyä.

Valkoinen pilvi tummemman edessä.

Kuva: Kranich17 / Pixabay.

Syyskuun puolivälissä Keski-Euroopassa riehunut Boris-myrsky ja sen mukanaan tuoneet rankkasateet olivat historiallisen voimakkaat, sanoo eri maiden tutkijoista koottu, ilmastonmuutoksen ja sääilmiöiden yhteyksiä tutkiva World Weather Attribution (WWA) tuoreessa katsauksessaan.

Sateet aiheuttivat tulvia, jotka vaikuttivat lähes kahden miljoonan ihmisen elämään. Ainakin 24 ihmistä kuoli.

Tutkijat tarkastelivat ilmastomallien ja säähavainnoinnin avulla neljää päivää, jolloin sateet olivat voimakkaimmillaan: 12.–15. syyskuuta välistä aikaa Puolassa, Tšekissä, Itävallassa, Romaniassa, Unkarissa, Saksassa ja Slovakiassa.  

Loppupäätelmä on, että ilmastonmuutos teki rankkasateista noin kaksi kertaa todennäköisempiä. Se myös lisäsi niiden voimakkuutta noin seitsemän prosenttia.

Kyseessä on kuitenkin konservatiivinen arvio, sillä uudet tutkimukset ovat osoittaneet, että ilmastomallit ovat saattaneet aliarvioida ilmastonmuutoksen aiheuttamaa sateiden lisääntymistä, he sanovat.

Vastaavantyyppisiä sateita tulee heidän mukaansa vain 100–300 vuoden välein. Se tarkoittaa, että sateet olivat kovempia kuin koskaan on koettu tilastohistoriassa ja seuraavaa ajankohtaa on vaikea arvioida.

Ilmasto on nyt lämmennyt noin 1,3 astetta. Jos se lämpenee kahteen asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna, vastaavanlaisten sateiden voimakkuus kasvaa vielä viisi prosenttia ja todennäköisyys 50 prosenttia lisää, tutkijat arvioivat.

”Jälleen kerran nämä tulvat korostavat fossiilisten polttoaineiden aiheuttaman lämpenemisen tuhoisia seurauksia. Ennen kuin öljy, kaasu ja hiili korvataan uusiutuvalla energialla, Boriksen kaltaiset myrskyt aiheuttavat vieläkin rankempia sateita, jotka johtavat talouden lamauttaviin tulviin”, sanoo tutkija Joyce Kimutai Euronewsin haastattelussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia