Uutiset Naisten ja tyttöjen sukuelinten silpominen
Tutkimus: Alle 15-vuotiaiden tyttöjen sukuelinten silpominen romahtanut Afrikassa – ”Riskitekijät ovat silti yhä vallalla”
Tuoreen tutkimuksen mukaan Itä-Afrikassa enää 8 prosenttia 0–14-vuotiaista tytöistä silvotaan. Tutkimuksella on kuitenkin rajoitteensa, sillä osa tytöistä silvotaan myöhemmin.
Burkinafasolainen kätilö kertoo naisille sukuelinten silpomisen vaaroista. Tuoreen tutkimuksen mukaan silpominen on viime vuosina vähentynyt monissa Afrikan maissa. Kuva: Jessica Lea / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0.
Tyttöjen sukuelinten silpominen on vähentynyt runsaasti useimmilla Afrikan alueilla viime vuosikymmeninä vuoden aikana, paljastaa aiheesta tehty uusi tutkimus.
Brittiläisen tutkimuksen mukaan nopeinta kehitys on ollut Itä-Afrikassa, jossa toimenpiteen yleisyys laski 71,4 prosentista 8 prosenttiin vuosina 1995–2016. Pohjois-Afrikassa osuus laki 58 prosentista 14 prosenttiin vuosina 1990–2015 ja Länsi-Afrikassa 73,6 prosentista 25,4 prosenttiin vuosina 1996–2017. Irakissa ja Jemenissä käytäntö sen sijaan on yleistynyt prosentin verran.
Tutkimustulos on yllättävän myönteinen, sillä esimerkiksi YK:n väestörahasto on varoittanut, että väestönkasvun vuoksi silpominen uhkaa yhä useampaa naista ja tyttöä. Myös tutkimuksen tekoa johtanut Northumbrian yliopisto professori Ngianga-Bakwin Kandala varoittaa, että monissa maissa trendi voi yhä myös kääntyä toiseen suuntaan.
”Silpomisen riskitekijät ovat yhä vallalla, mikä voi lisätä päinvastaisen trendin todennäköisyyttä joissakin maissa. Riskitekijöihin kuuluu huono tai olematon koulutus, köyhyys, sukupuolittuneet kulttuuriset voimat sekä silpomisen mieltäminen yhä avioliittomarkkinoiden toiminnaksi”, hän sanoo tiedotteessa.
Tutkimuksen rajoitteena on myös se, että mukana on vain 0–14-vuotiaita tyttöjä. Osalle tytöistä toimenpide tehdään vasta vanhempana. Tutkimusdata perustuu kansanterveystutkimuksiin, joissa on ollut mukana yli 208 000 tyttöä 29 maasta.
Tutkimus ei selvittänyt erikseen, miksi toimenpide näyttää vähentyneen. Kandalan mukaan trendi kuitenkin osoittaa, että erilaiset kansainväliset ja kansalliset aloitteet ovat purreet. Enemmän kuitenkin on tehtävä.
”Tämä tarkoittaa lainsäädäntöä, vaikuttamistyötä, koulutusta, multimediaviestintää ja kumppanuuksia uskonnollisten johtajien, yhteisöjen johtajien ja terveystyöntekijöiden kanssa”, Kandala sanoo.
Tyttöjen sukuelinten silpominen on kriminalisoitu monissa maissa. Myös kansainvälinen kehitysyhteistyö on pyrkinyt vähentämään silpomista.
Maailmassa arvioidaan olevan yhteensä noin 200 miljoonaa naista ja tyttöä, joiden sukuelimet on silvottu. Toimenpidettä harjoitetaan noin 30 maassa Afrikassa, Lähi-idässä ja Aasiassa. YK:n lastenjärjestön Unicefin arvion mukaan sen harjoittaminen on viime vuosina vähentynyt.
Tutkimus julkaistiin BMJ Global Health -tiedelehdessä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia