Tutkimus: Fossiiliset polttoaineet aiheuttavat luultua enemmän kuolemia – Miljoonia ihmishenkiä pelastuisi, jos niistä luovuttaisiin
Yli 60 prosenttia ilmansaasteiden aiheuttamista kuolemista johtuu nimenomaan fossiilisista polttoaineista. Tutkijoiden mukaan niistä luopumisella olisi valtavat terveysvaikutukset.
Fossiiliset polttoaineet aiheuttavat tutkimuksen mukaan vuosittain miljoonia kuolemia. Kuva: planet_fox / Pixabay.
Fossiilisista polttoaineista peräisin olevat ilmansaasteet aiheuttavat vuosittain yli viisi miljoonaa ylimääräistä kuolemantapausta, paljon enemmän kuin aiemmin on arvioitu. Niistä luopumisella olisi siis valtavat, myönteiset terveysvaikutukset, summataan tuoreessa kansainvälisessä tutkimuksessa.
Ilmansaasteiden vaikutuksia terveyteen ja kuolleisuuteen on tutkittu aiemminkin, mutta uusi tutkimus on yksi harvoista, joka tutkii myös ilmansaasteiden lähteitä.
Tutkimuksen mukaan otsoni ja PM2.5-pienhiukkaset aiheuttavat yli 8,3 miljoonaa kuolemaa vuosittain. Yli 60 prosenttia kuolemista liittyy nimenomaan fossiilisiin polttoaineisiin.
Kuolemat ovat usein erilaisia sydänsairauksia, aivohalvauksia ja keuhkosairauksia. Lisäksi esimerkiksi verenpainetauti, diabetes ja hermostoa rappeuttavat sairaudet saattavat liittyä fossiilisiin polttoaineisiin.
Erityisen korkeaa kuolleisuus on Etelä- ja Itä-Aasiassa mutta myös itäisessä Euroopassa sekä osissa Lähi-itää.
Tutkijat arvioivat, miten fossiilisista polttoaineista luopuminen tai niiden vähentäminen vaikuttaisi kuolemien määrään. Ensimmäisessä skenaariossa oletettiin, että kaikista fossiilisista polttoaineista luovutaan, toisessa ja kolmannessa arvioitiin osittaisten leikkausten vaikutuksia ja neljännessä oletettiin, että kaikki ihmisen aiheuttamat päästöt poistettaisiin. Kaikki päästövähennykset vähentäisivät kuolemien määrää merkittävästi, tutkimuksessa todetaan.
”Arvioimme, että 5,13 ylimääräistä kuolemaa liittyy fossiilisten polttoaineiden aiheuttamiin ilmansaasteisiin. Siksi ne voitaisiin potentiaalisesti välttää luopumalla fossiilisista polttoaineista”, summaa tutkimuksen teossa mukana olleen saksalaisen Max Planck Institute for Chemistryn johtaja Jos Lelieveld tiedotteessa.
Fossiilisista polttoaineista luopuminen kokonaan on keskeinen kysymys myös YK:n eilen alkaneessa ilmastokokouksessa Dubaissa. Monet maat ovat kääntyneet niistä luopumisen kannalle, mutta etenkin öljy- ja kaasumahdeille kysymys on vaikea.
Tutkimus julkaistiin BMJ-lehdessä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia