Tutkimus: Hallinto huonontunut yli kolmasosassa Afrikan maista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Hallinto huonontunut yli kolmasosassa Afrikan maista

Maanosan parhaat maat löytyvät eteläisestä Afrikasta, paljastaa Mo Ibrahim -hallintoindeksi.

Afrikan maiden hallinto on parantunut viimeisten neljän vuoden aikana vain hitusen. Tilanne on heikentynyt 21:ssä, eli yli kolmasosassa maanosan maista, käy ilmi tuoreesta Mo Ibrahim -hallintoindeksistä.

Brittiläis-sudanilaisen kännykkämiljardöörin perustama säätiö julkistaa vuosittain indeksin, jossa arvioidaan, miten turvallisuus ja oikeusvaltioperiaate, ihmisoikeudet ja osallisuus, taloudelliset mahdollisuudet ja inhimillinen kehitys voivat Afrikan 54 maassa.

"Vaikka afrikkalaiset yleisesti ottaen ovat varmasti terveempiä ja elävät demokraattisemmissa yhteiskunnissa kuin 15 vuotta sitten, indeksi osoittaa, että viimeaikainen edistys muilla avainalueilla on joko pysähtynyt tai kääntynyt takaisin, ja jotkut avainmaat näyttävät horjuvan. Tämä on varoitusmerkki meille kaikille", säätiön johtaja Mo Ibrahim toteaa.

Maiden on mahdollista saada indeksissä maksimissaan sata pistettä. Afrikan maiden keskiarvo on 50,1 pistettä, vain 0,2 pistettä enemmän kuin vuonna 2011. Maihin, joissa tilanne on huonontunut, kuuluvat myös indeksin kolme parasta maata, Mauritius, Kap Verde ja Botswana.

Huonoin hallinto on indeksin mukaan Somaliassa, jossa tilanne tosin on viime vuosina parantunut. Sitä edeltävät Etelä-Sudan ja Keski-Afrikan tasavalta, joissa tilanne on Malin ohella huonontunut eniten. Suurimpiin parantajiin puolestaan kuuluvat Marokko, Togo, Kenia ja Kongon demokraattinen tasavalta. Alueittain tarkasteltuna paras hallinto on indeksin mukaan eteläisessä Afrikassa, huonoin Keski-Afrikassa.

Vuonna 2006 perustettu Mo Ibrahimin säätiö palkitsee myös Afrikan hallintoja hyvästä johtajuudesta. Viimeisten seitsemän vuoden aikana se on kuitenkin löytänyt vain kolme voittajaa, viimeksi Namibian entisen presidentin Hifikepunye Pohamban maaliskuussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia