Tutkimus: Ilmastonmuutos saa kasvituholaiset siirtymään uusille alueille – Vain yksi epätavallisen lämmin talvi voi riittää tuholaisten syntyyn
Viljakasveja syöviä tuholaisia on usein mahdoton hävittää, kun ne kerran ovat päätyneet uudelle alueelle, varoittaa tuore tutkimus. Jo nyt vuosittain jopa 40 prosenttia maailman viljantuotannosta menetetään tuholaisille.
Armeijamato syö muun muassa maissia. Ilmastonmuutoksen myötä se voi lisääntyä. Kuva: Alfonso Cortés / International Maize and Wheat Improvement Center / CC BY-NC 2.0.
Ilmastonmuutos tulee lisäämään tärkeitä satokasveja syövien tuholaisten voimaa. Samalla ne asettavat yhä suuremman uhan ruokaturvalle ja ympäristölle, selviää YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n teettämästä tutkimuksesta.
Torinon yliopiston johtaman tutkimuksen mukaan ilmastonmuutos tulee lisäämään uhkaa siitä, että tuholaiset leviävät maatalouden ja metsien ekosysteemeihin etenkin arktisilla, pohjoisilla, leudoilla ja subtrooppisilla alueilla. Esimerkiksi vain yksi epätavallisen lämmin talvi voi riittää tuholaisten syntyyn.
Jotkut tuholaiset, kuten hedelmäkärpäset sekä niin sanottu armeijamato, joka syö muun muassa maissia, durraa ja hirssiä, ovat jo levinneet ilmaston lämpenemisen takia. Toiset, kuten aavikkokulkusirkka, saattavat muuttaa levinneisyysaluettaan ja liikkumisreittiään ilmastonmuutoksen takia, tutkimuksessa arvioidaan.
Tutkimuksessa analysoitiin 15:ta kasvituholaista, jotka ovat levinneet tai voivat levitä ilmastonmuutoksen takia.
FAO on arvioinut, että jo nyt vuosittain jopa 40 prosenttia maailman viljantuotannosta menetetään tuholaisille. Joka vuosi kasvitaudit maksavat globaalille taloudelle yli 220 miljardia dollaria ja hyönteiset ainakin 70 miljardia.
Puolet kaikista kasvitaudeista leviää globaalin matkustamisen ja kaupan takia. Toinen syy on säätila.
”Tämän arvion avainlöydösten pitäisi varoittaa meitä kaikkia siitä, että ilmastonmuutos voi vaikuttaa siihen, kuinka tarttuvia, levinneitä ja rajuja tuholaisista voi tulla ympäri maailman. Arvio osoittaa selvästi, että ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat yksi suurimmista haasteista kasviterveysyhteisölle”, sanoo järjestön pääjohtaja Qu Dongyu tiedotteessa.
Tuholaiset uhkaavat etenkin pienviljelijöitä sekä valmiiksi heikosta ruokaturvasta kärsiviä ihmisiä. Arvio painottaa, että tuholaisia on usein mahdoton hävittää, kun ne kerran ovat päätyneet uudelle alueelle.
Uhan torjumiseksi raportissa suositellaan lisää kansainvälistä yhteistyötä, parempia kontrollointikeinoja, jotta lajit eivät leviäisi kaupan ja matkustamisen mukana, sekä lisää tutkimusta.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia