Tutkimus: Kasvihuonekaasupäästöt kaatuvat pienen joukon kontolle
Yhdeksän valtiota ja 81 yhtiötä ovat tuottaneet suurimman osan teollisen ajan alkamisen jälkeisistä kasvihuonekaasupäästöistä.
Jopa kaksi kolmasosaa kaikista teollisen ajan alkamisen jälkeisistä kasvihuonekaasupäästöistä on jäljitettävissä vain 90 suurimman fossiilisten polttoaineiden ja sementin tuottajan toimintaan, käy ilmi Climate Accountability Instituten tutkimuksesta.
Tutkimuksen mukaan 90 "hiilijättiläiseen" kytkeytyvät 914 miljardin tonnin hiilidioksidipäästöt jakautuvat melko tasaisesti yhdeksän valtion, kuten Venäjän, Kiinan ja Puolan, sekä 50 yksityisomisteisen yhtiön ja 31 valtionyhtiön välille.
Yksittäisisten yhtiöiden tasolla merkittävimmät päästöt liitettiin tutkimuksessa ChevronTexacon, ExxonMobilin, SaudiAramcon, PB:n, Royal Dutch Shellin ja Gazpromin toimintaan.
Tutkimuksen laatinut Richard Heede toteaa, että ilmastonmuutosta koskevaa vastuullisuuskeskustelua olisi syytä laajentaa valtioiden tasolta myös yksityisomisteisten yhtiöiden ja valtionyhtiöiden tasolle, jolloin yrityksille avautuu uusia mahdollisuuksia osallistua ongelman ratkaisuun sen sijaan, että ne olisivat passiivisia sivustakatsojia.
"Maailmassa on tuhansia öljyn, kaasun ja hiilen tuottajia, mutta jos katsotaan yksittäisiä päätöksentekijöitä, toimitusjohtajia, hiili- ja öljyministereitä, koko joukko mahtuisi yhteen tai kahteen linja-autoon", Heede sanoo Guardian-lehden haastattelussa.
Tutkimuksessa tarkasteltiin yritysten ja valtioiden öljyn-, kaasun-, hiilen- ja sementintuotantoa vuosina 1854–2010 julkisten tilastojen avulla.
Yksittäisten yhtiöiden roolia ilmastonmuutoksessa painottaa myös aiemmin tänä syksynä julkaistun selvitys, jonka mukaan 50 suuryhtiön ryhmä tuottaa vuosittain yli 2,5 miljardin tonnin kasvihuonepäästöt.
Kasvihuonepäästöjen maailmanlaajuisen kokonaismäärän arvioidaan olevan tänä vuonna ennätyksellinen 36 miljardia tonnia.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia