Tutkimus: Lähes neljännes parisuhteessa olleista teinitytöistä on kokenut väkivaltaa
Maailman terveysjärjestön mukaan tyttöjen kokema parisuhdeväkivalta on otettava vakavammin ja nähtävä kansanterveyskysymyksenä.
WHO:n päämaja Genevessä Sveitsissä. Kuva: Eric Bridiers / United States Mission Geneva / CC BY-NC-ND 2.0 DEED.
Nuoriin naisiin kohdistuva parisuhdeväkivalta on hälyttävällä tasolla. 24 prosenttia niistä 15–19-vuotiaista tytöistä, jotka ovat olleet parisuhteessa, on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa, selviää Maailman terveysjärjestön (WHO) ja lääketieteen lehti The Lancetin tutkimuksesta.
16 prosenttia tytöistä kertoi kokeneensa väkivaltaa viimeisen vuoden aikana.
Yleisintä tyttöihin kohdistuva väkivalta on matalan tulotason maissa, joissa tyttöjen koulutustaso on usein heikompi ja naisten taloudellisia oikeuksia rajoitetaan. Myös lapsiavioliitot lisäävät parisuhdeväkivallan riskiä, sillä puolisoiden suuri ikäero luo usein valtasuhteen ja eristää sosiaalisesti, tutkimuksessa kerrotaan.
Tutkimuksessa on dataa yli 150 maasta. Tilastot ovat synkimpiä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, jossa peräti 47 prosenttia tytöistä on kokenut parisuhdeväkivaltaa. Keskisessä Euroopassa osuus on kymmenen prosenttia. Myös vaihtelu maiden välillä on suurta: Papua-Uudessa-Guineassa väkivaltaa on kokenut teinitytöistä elämänsä aikana 49 prosenttia, Georgiassa kolme prosenttia.
WHO:n tietokannan mukaan Suomessa 18 prosenttia parisuhteessa olleista teinitytöistä on kokenut väkivaltaa.
WHO muistuttaa, että väkivalta kriittisinä nuoruusvuosina voi aiheuttaa pitkäkestoisia haittoja ja vaikuttaa esimerkiksi koulutukseen, terveyteen, tuleviin parisuhteisiin ja tulevaisuudennäkymiin laajemmin.
”Parisuhdeväkivalta alkaa hälyttävän aikaisin miljoonien nuorten naisten elämässä ympäri maailman. -- Se pitää ottaa vakavammin kansanterveyskysymyksenä ja on keskityttävä sen ehkäisemiseen sekä kohdennettuun tukeen”, sanoo WHO:n seksuaali- ja lisääntymisterveyden yksikön johtaja Pascale Allotey tiedotteessa.
Tutkimus korostaa esimerkiksi kouluissa jaettavan tiedon merkitystä, oikeudellisia suojakeinoja sekä taloudellista tukea.
Tutkimus perustuu WHO:n keräämään dataan, joka on vuosilta 2000–2018. Uutistoimisto Reutersin haastatteleman tutkija Lynnmarie Sardinhan mukaan sen jälkeen kerättyä dataa analysoidaan yhä ja näyttää siltä, että parisuhdeväkivalta on vähentynyt vain vähän.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia