Tutkimus: Suuryritykset pyrkivät estämään ilmastosääntelyä
Tuoreen kartoituksen mukaan 95 prosenttia maailman 100 suurimmasta yrityksestä on jäsenenä ilmastonmuutostoimia vastustavissa kauppajärjestöissä.
45 prosenttia maailman sadasta suurimmasta yrityksestä pyrkii estämään ilmastonmuutoksen ehkäisyyn tähtäävää lainsäädäntöä ja 95 prosenttia on jäsenenä kauppajärjestöissä, joilla on samat pyrkimykset, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.
Brittiläisen InfluenceMap-järjestön tutkimuksen mukaan yritysten suhde kauppajärjestöihin on usein kaikkea muuta kuin läpinäkyvä ja monet niistä eivät uskalla haastaa kauppajärjestöjen näkemyksiä.
"Yhä useammin yritykset nojaavat kaupparyhmiin, jotka tekevät niiden puolesta likaisen työn lobbaamalla kattavaa ilmastopolitiikkaa vastaan. Yritykset saavat haluamansa viivyttelyn politiikassa ja estävät kansakuntia taistelemasta ilmastonmuutosta vastaan. Ei voida hyväksyä, että yritykset voivat estää ilmastotoimia tällä tavoin ilman mitään vastuuta", toteaa Gretchen Goldman, tutkimusmetodologian kehittäneen yhdysvaltalaisen Union of concerned Scientistin pääanalyytikko.
Pahimpiin kauppajärjestöihin kuuluvat InfluenceMapin mukaan muun muassa yhdysvaltalainen öljyjärjestö American Petroleum Institute sekä eurooppalainen BusinessEurope, jotka ovat pitkään vastustaneet ilmastolainsäädäntöä.
Kauppajärjestöjen lisäksi yritykset pyrkivät vaikuttamaan ilmastonmuutospolitiikkaan muun muassa julkiseen keskusteluun osallistumisen, mainosten, sosiaalisen median ja päätöksentekijöiden lobbaamisen avulla, tutkimuksessa kerrotaan.
Vertailu päivittyy reaaliaikaisesti. Tällä hetkellä yrityksistä parhaiten pärjäävät Google, Unilever ja Cisco Systems, huonoimmin Koch Industries ja Phillips.
Tutkijat muistuttavat, että monet sijoittajat ovat nyt kiinnostuneita ilmastonmuutoksesta. Esimerkiksi Norjan eläkerahasto ilmoitti keväällä uusista standardeista, jotka mahdollistavat sijoitusten vetämisen paljon päästöjä tuottavista yrityksistä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia