Tutkimus: Yli kolmannes maista ei kiellä seksuaalista häirintää työpaikalla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Yli kolmannes maista ei kiellä seksuaalista häirintää työpaikalla

Seksuaalinen häirintä työpaikoilla on noussut maailmanlaajuiseksi keskustelunaiheeksi Yhdysvaltain elokuvateollisuuden häirintäkohun ansiosta. Tuoreen tutkimuksen mukaan parempaa lainsäädäntöä tarvitaan yhä monissa maissa.

Julisteita seksuaalisesta häirinnästä

Seksuaalista häirintää vastustava #Metoo-kampanja on levinnyt ympäri maailmaa. Kuva: Jeanne Menjoulet / CC BY 2.0.

Maailmassa on lähes 235 miljoonaa työssä käyvää naista, joita mikään laki ei suojaa seksuaaliselta häirinnältä työpaikalla, selviää Kalifornian yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkijat selvittivät työpaikkoihin, sukupuoleen, etniseen taustaan ja syrjintään liittyvän lainsäädännön ja käytäntöjen tilaa eri maissa. Tulosten mukaan YK:n 193 jäsenmaasta 68 ei ole säätänyt lakia, joka kieltäisi seksuaalisen häirinnän työpaikalla. Näihin maihin kuuluvat Venäjä sekä monet Aasian, Lähi-idän maat ja Afrikan pohjoisosien maat.

152 maata on kieltänyt työpaikoilla sukupuoleen perustuvan syrjinnän, kun jaetaan ylennyksiä tai arvonalennuksia. Sekä etniseen taustaan että sukupuoleen tämä kielto ulottuu 126 maassa. Vain 16 maata kieltää syrjinnän seksuaali- tai sukupuoli-identiteetin perusteella. Yksi näistä maista on Suomi.

87 maata puolestaan takaa sukupuolille saman palkan, tutkimuksesta selviää.

Seksuaalinen häirintä on herättänyt maailmanlaajuista keskustelua sen jälkeen, kun yhdysvaltalaisen tuottajan Harvey Weinsteinin vuosia harjoittama ahdistelu tuli julki. #Metooksi nimetty kampanja on levinnyt myös Suomeen.

”On tärkeää, että maat säätävät ja toteuttavat lakeja, jotka suojelevat seksuaaliselta häirinnältä ja syrjinnältä työpaikoilla. Samaan aikaan Yhdysvaltain viimeaikaiset tapahtumat ovat tärkeä muistutus siitä, että vaikka lakeja on, edistystä tapahtuu vain silloin, kun kaikki ihmiset ja instituutiot ovat mukana normien ja käytäntöjen muuttamisessa”, toteaa tutkimuksen tekijä Jody Heymann.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia