Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla
Ugandan parlamentti hyväksyi uudelleen pelätyn homoseksuaalisuuslain
Maailman tiukimmaksi kuvailtua lakia muutettiin presidentin pyynnöstä, mutta vain pintapuolisesti. Samaa sukupuolta olevien suhteista voi tietyissä tapauksissa saada yhä kuolemantuomion.
Kuva: Ivan Radic / CC BY 2.0 DEED.
Ugandan parlamentti on jälleen hyväksynyt lakiesityksen, jota on pidetty yhtenä maailman tiukimmista homoseksuaalisuuden kriminalisoivista laeista.
Laki hyväksyttiin jo kertaalleen, mutta sitä muutettiin sen jälkeen, kun Ugandan presidentti Yoweri Museveni kieltäytyi huhtikuussa allekirjoittamasta sitä ja pyysi siihen muutoksia.
Käytännössä tällä viikolla hyväksytyt muutokset ovat pieniä. Siinä, missä aiempi lakiesitys velvoitti ihmiset ilmoittamaan viranomaisille homoseksuaalisesta toiminnasta, nyt näin velvoitetaan tekemään enää vain siinä tapauksessa, että mukana on lapsi, kertoo The Guardian -lehti.
Lakiesitystä muutettiin myös siltä osin, että pelkästään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuulumista ei enää pidetä rikoksena. Muutosta on kuitenkin pidetty kosmeettisena, sillä käytännössä poliisi pidättää ihmisiä nytkin pelkästään ulkonäön ja käytöksen perusteella.
Sen sijaan kuolemantuomio esimerkiksi hiv-positiivisten, samaa sukupuolta olevien suhteista pysyi voimassa ja homoseksuaalisuuden edistämisestä voi yhä saada 20 vuoden vankeustuomion.
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan uusi lakiesitys vain institutionalisoi syrjinnän.
”Lailla tulee olemaan tuhoisa vaikutus Ugandan hlbti-ihmisiin, jotka kohtaavat jo nyt vainoa ja syrjintää. -- Presidentin on välittömästi käytettävä veto-oikeuttaan tähän lakiin ja suojeltava kaikkien ihmisoikeuksia seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuoli-identiteetistä riippumatta. Amnesty vaatii kansainvälistä yhteisöä painostamaan Ugandan hallitusta suojellakseen hlbti-ihmisten oikeuksia maassa”, sanoo järjestön itäisen ja eteläisen Afrikan apulaisjohtaja Flavia Mwangovya tiedotteessa.
Musevenillä on nyt 30 päivää aikaa allekirjoittaa laki, lähettää se takaisin parlamenttiin tai käyttää veto-oikeuttaan. Jos laki menee takaisin parlamenttiin, se voidaan hyväksyä ilman presidentin suostumusta.
Museveni on tunnettu homofobisista kommenteistaan, mutta hän on yrittänyt myös tasapainotella länsimaisten avunantajien vaatimusten kanssa. Lakialoite on tuomittu maailmalla laajasti ja Ugandan pelkona on, että sen saamia kehitysapuvaroja jäädytetään.
Samaa sukupuolta olevien suhteet oli Ugandassa kriminalisoitu jo ennen lakiuudistusta. Yhteensä homoseksuaalisuus on kielletty noin 30 Afrikan maassa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia