Uutiset Somalian ja Somalimaan kehitys
Ugandan somalit lykkäävät paluuta
Bisnes pyörii hyvin ja kotimaan väkivalta pelottaa
(IPS) -- Pieni matkatoimisto Ugandan pääkaupungissa Kampalassa myy pääasiassa lentolippuja Somaliaan. Useimmat somalit ostavat meno-paluulipun, koska tilanne kotimaassa on yhä epävakaa.
"Meillä käy ehkä viisi asiakasta päivässä, ja neljä heistä on somaleita", kertoo Somcity Travel -toimiston somalialainen johtaja Momamed Abdullahi, 25.
Hänen mukaansa Ugandan arviolta 12 000 somalista moni käy lomilla kotimaassa, mutta palaa aina takaisin. "Bisneksemme kukoistaa."
Somaleja alkoi virrata Ugandaan 1990-luvulla, kun heidän kotimaansa romahti sekasortoisiin sotiin. Nyt Kisenyin slummi Kampalassa tunnetaan Pikku-Mogadishuna. Siellä asuu yli 4 000 somalia, joista osa on pakolaisia ja osa Ugandassa syntyneitä.
Kovia yrittäjiä
Liike-elämä alkoi kukoistaa Kisenyissä 2000-luvulla. Alueelta löytyy nyt somalien omistamia hotelleja, ravintoloita, huoltoasemia ja kauppoja. Hengellisiä tarpeita palvelee moskeija.
"Olemme kovia yrittäjiä, päihitämme joskus jopa intialaiset", kehuu Somalian Ugandan-lähetystön asiainhoitaja Abdul Kadir Farah Guled, joka on ollut maassa vuodesta 1974.
"Ongelmamme on kiivasluontoisuus. Meille tulee keskinäistä toraa heimojaon vuoksi, mutta lopulta tuemme kuitenkin maanmiehiämme", Guled selittää.
Koulutusta ja rauha
Matkatoimistoa johtava Abdullahi tuli Ugandaan 2007. "Halusin saada koulutusta ja elää ilman jatkuvaa sisällissotaa."
Abdullahi on kotoisin Somalian pääkaupungista Mogadishusta. Islamistisen al-Shabaabin sissit häädettiin sieltä 2011, mutta he hallitsevat yhä laajoja maaseutualueita.
Arabiankielinen Abdullahi ei osannut saapuessaan lainkaan Ugandan virallista kieltä englantia, mutta puhuu sitä nyt sujuvasti.
"Kun osaa kielen, tuntee kuuluvansa joukkoon", painottaa Somalinuoret muutoksen puolesta -järjestön perustaja Shukri Islo, 28.
Entistä pahempa
Islow jätti kotimaansa kahdeksanvuotiaana tyttönä ja on asunut Ruotsissa, Egyptissä ja Saudi-Arabiassa ennen asettumistaan Ugandaan 2009.
Hän suoritti syksyllä tutkinnon kansainvälisissä suhteissa ja valmentaa nyt ugandalaisia sotilaita, jotka lähtevät Afrikan unionin joukoissa rauhoittamaan Somaliaa. YK:n mandaatilla toimivissa 22 000 hengen joukoissa on pian liki 7 000 ugandalaista.
Islow kävi kotimaassa viimeksi 2002, jolloin tilanne oli "paljon nykyistä parempi."
"Nyt siellä ei tiedä, kuka tappaa sinut huomenna ja miksi. Ihmisten kimppuun käydään elämäntavan tai ideologian vuoksi", hän pohtii.
Australia kutsuu
Islow aikoo palata joskus kotiin, mutta ensin suunnitelmissa on jatko-opintoja Australiassa. Myös Abdullahi on ilmoittautunut johtamistaidon kurssille Sydneyyn.
Somalian Ugandan-lähetystö toivoo, että koulutetut nuoret palaisivat kotimaahan. Se järjesti alkuvuodesta ensimmäisen tapaamisen, jossa valotettiin Somalian rauhan edistymistä.
YK:n arvion mukaan somalialaisia on ulkomailla 1-1,5 miljoonaa. He lähettävät kotiin rahaa yli miljardi euroa vuodessa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia